Testisi, ili sjemenici, su muške genitalne žlijezde kod životinja. Muški sisari imaju dva testisa, koji se najčešće nalaze u produžetku stomaka, koji se naziva mošnice.

Dijagram presjeka sjemenika:
1 Glava ili gornji pol sjemenika
2 Tunica albuginea
3 Vezivne pregrade
4 Prednji rub (slobodni rub)
5 Lateralna strana
6 Rep ili donji pol sjemenika
7 Režnjić sjemenika
8 Parenhim sjemenika
9 Izvodni kanalići
10 Mediastinum sjemenika
11 Stražnji rub
Testis

Osnovna svrha testisa je spermatogeneza ili stvaranje spermatozoida. Kod sisara, testisi su locirani izvan tijela, pošto je spermatogeneza efikasnija na temparaturama nižim od temparature tijela od 37 stepeni Celzijusa. Kremasterni mišić (lat. musculus cremaster) obavija testise. Kada se ovaj mišić skupi, testisi se približe bliže tijelu, čime se obezbjeđuje zagrijavanje, odnosno održavanje temparature testisa. Kada temparatura treba da se spusti, ovaj mišić se opušta i spušta testise od tijela i omogućuje hlađenje testisa. Isti se mehanizam dešava kada se organizam izloži stresu (testisi se podižu u evolutivnom cilju zaštite prilikom borbe), i tokom orgazma.

Normalno je da jedan testis niži od drugog (najčešće lijevi). Ovo je zbog razlike u vaskularnoj i anatomskoj strukturi na lijevoj i desnoj strani mošnica i testisa. Takođe se misli da je i ovo evolutivnog karaktera, kako se testisi ne bi odbijali jedan od drugog.

Histološki, sjemenik je građen od niza zavijenih, isprepletenih, sitnih kanalića. Između kanalića nalazi se prostor ispunjen vezivnim tkivom sa različitim vrstama stanica koji se naziva intersticij. Sve to je obavijeno čahurom gustog veziva koja se naziva tunica albuginea. Dio te vezivne čahura koji obavija stražnji dio sjemenika naziva se mediastinum testisa i od tuda u unutrašnjost sjemenika odlaze vezivne pregrade koje dijele sjemenik u režnjiće (oko 250) piramidalnog oblika.

Sjemeni kanalići građeni su od zametnog epitela kojeg obavija vezivna ovojnica. Zametni epitel sadrži Sertolijeve stanice (potporne) i spolne stanice u različitim fazama spermatogeneze. Sertolijeve stanice imaju mnogo izdanaka kojim obavijaju spolne stanice i tako pružaju potporu, zaštitu i prehranu tijekom razvoja spermija. Sjemeni kanalići se dalje nastavljaju se do kanalića pasjemenika.

Intersticij sadrži Leydigove stanice čija je glavna uloga proizvodnja hormona (npr. testosterona).