Radivoj Rodić (Drvar, 14. oktobar 1920] — Agići, Bosanski Novi, 22 januar, 1942, narodni heroj Jugoslavije, politički komesar krnjeuške čete.

RADIVOJ RODIĆ
Radivoj Rodić
Datum rođenja14. oktobar 1920.
Mesto rođenjaDrvar

 Kraljevina Jugoslavija
Datum smrtijanuar, 1942
Mesto smrtiAgići, Bosanski Novi

Nezavisna Država Hrvatska NDH
ProfesijaGeodetski tehničar
Član KPJ odPrije rata
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
U toku NOB-apolitički komesar
krnjeuške čete
SlužbaNOV i PO Jugoslavije
Narodni heroj od24.juli 1942.

Biografija uredi

Potiče iz službeničke porodice. Osnovnu školu je završio u Sanskom Mostu, a građansku školu u Bosanskom Petrovcu.

Geodetsko-tehničku školu završio je u Beogradu 1939. godine. Još kao srednjoškolac, uključio se u revolucionarni omladinski pokret- Godine 1937. godine je postao član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a 1940. godine i član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ).

Poslije završetka škole, zaposlio se u Okučanima na izgradnji puteva, a zatim na izgradnji unske pruge u Kulen-Vakufu. Aktivno je politički djelovao među radnicima. Uoči početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, vratio se u Krnjeušu, kod Bosanskog Petrovca, gde je još od ranije politički djelovao i postavio osnove revolucionarnog omladinskog pokreta. Tu je formirao aktiv Saveza komunističke omladine Jugoslavije, a zatim i prvu organizaciju Komunističke partije Jugoslavije, proširujući njen uticaj i na susjedna sela.

Poslije Aprilskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije, 1941. godine, aktivno je učestvovao u organizovanju ustanka. Kao član Vojnog rukovodstva petrovačkog sreza i vojni poverenik za krnjeuški kraj, angažovao je članove Komunističke partije Jugoslavije i Saveza komunističke omladine Jugoslavije na prikupljanje naoružanja kojeg su imali meštani; pripremao je ljude za borbu i politički djelovao, objašnjavajući liniju KPJ.

Početkom oružanog ustanka, nalazio se na čelu ustaničkih snaga u krnjeuškom kraju. Isticao se u organizovanju napada na Krnjeušu. Poslije oslobođenja ovog mesta, organizovao je narodnu vlast, razvijao ideje bratstva i jedinstva naroda Jugoslavije, suzbijao akciju pročetničkih elemenata i radio na formiranju i učvršćivanju ustaničkih jedinica i jačanju Krnjeuške partizanske čete, čiji je bio politički komesar. Ova četa je krajem 1941. godine, kao čvršća partizanska jedinica ušla u sastav Prvog Krajiškog partizanskog odreda, prešla u Podgrmeč i tamo učestvovala u više borbi. Poginio je 22. januara 1942. godine, u selu Agićima kod Bosanskog Novog.[1]

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 24. jula 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Literatura uredi

Reference uredi

  1. „Ljubiša Ćurguz:Narodni heroj Radivoj Rodić”. Opštinski odbor SUBNOR, 1974 -PETROVAC U NOB, knjiga 3. Pristupljeno 9. 2. 2016.