Nojnkirhen (okrug)

Nojnkirhen (nem. Neunkirchen) je oblast (Kreis) u sredini države Sar, u Nemačkoj. Susedne oblasti su Sankt Vendel, Kusel, Sarpfalc, Sarbriken, Sarluj. NJeno ime Neunkirchen na nemačkom jeziku znači devet crkava.

Nojnkirhen
Statistika
Država: Saarland
Prestonica: Ottweiler
Površina: 249,16 km²
Stanovništvo: 148.069 (2001.)
gustina naseljenosti: 594 stan./km²
Auto oznaka: NK
Sajt: landkreis-neunkirchen.de
Mapa
Mapa države Saarland sa podvučenom oblasti Nojnkirhen
Mapa države Saarland sa podvučenom oblasti Nojnkirhen

Istorija uredi

Oblast Otvajler je stvorena 1814. Međutim, njena istorija se može pratiti od 1545, kada je osnovana kao Heršaft Otvajler (Herrschaft Ottweiler), a kasnije je bila Amt Otvajler (Amt) i Oberamt Otvajler (Oberamt Ottweiler), i tokom Napoleonskih ratova Kanton Otvajler (Kanton Ottweiler). Dve godine nakon što je osnovana, priznata je, 1816, odredbama Bečkog kongresa. 1866, je propao pokušaj da se glavni grad oblasti premesti u Nojnkirhen. 1974, oblasti su reorganizovane, ali je najveća promena bila promena glavnog grada, a samim tim i imena u Nojnkirhen. Neki delovi administracije su ostali u Otvajleru.

Geografija uredi

Cela oblast se nalazi u industrijskoj zoni, čiji je centar u Sarbrikenu. Nalazi se na obe strane reke Blis, glavne pritoke reke Sar.

Razno uredi

Od 1985, oblast se ponekad naziva Oblast ruža, zbog mnogo ružičnjaka koji se mogu videti u ovoj oblasti. Čak se svake godine proglašava kraljica ruža.

Grb uredi

  Na gornjem delu grba se nalazi lav Nasaua, jer je oblašću vladala jedna grana kuće Nasau (Nasau-Sarbriken, kasnije Nasau-Otvajler). Na donjem delu se nalaze glavni simboli dva najveća grada u oblasti, ruža Otvajlera i točak Nojnkirhena.

Gradovi i opštine uredi

Gradovi Opštine
  1. Nojnkirhen
  2. Otvajler
  1. Epelborn
  2. Ilingen
  3. Merhvajler
  4. Šifvajler
  5. Špizen-Elferzberg

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi