Manastir Karpino

Manastir Karpino (makedonski: Карпински манастир) se nalazi u blizini sela Orah, pored grada Kumanova, u Republici Makedoniji.

Manastir Karpino
{{{opis_slike}}}
Lokacija selo Orah, Kumanovo, Republika Makedonija
Koordinate 42° 19′ 73″ S, 21° 95′ 31″ I
Godine izgradnje 14. vijek
Renoviran 16. vijek-17. vijek
Religija Pravoslavlje
Patron Sveta Marija
Arhitektonski stil Bizantska umjetnost
Materijal kamen
Crkva Vavedenije Bogorodičino, Karpino
Skup apostola ikona iz manastrira Karpino

Historija uredi

 
Karpinsko evanđelje

Manastir je osnovan u XIV. vijeku kao zadužbina sevastokratora Dejana zeta cara Dušana (oženio je njegovu sestru Teodoru) posvećen Bogorodici.[1] Današnji ostatci potječu iz prijelaza XVI.-XVII. vijek, to je u prvom redu crkva Uspenja Bogorodice (makedonski: Воведение на Пресвета Богородица), oko koje je podignut manastir.

To je mala kamena građevina sa tri apside. U crkvi postoje dva sloja fresaka, stariji je iz doba gradnje crkve a noviji je iz 1892 godine, tad je manastir temeljno obnovljen. Novije freske oslikali su Petar i Atanas Nikolov iz Velesa, te Josif Radević iz Lazaropolja. Iz XVI. st ostala je očuvana samo jedna freska na zapadnom zidu crkvenog narteksa sa motivom Bogorodice Orante. Crkva čuva vrijedan Ikonostas na kojem se nalaze 7 orginalnih ikona iz 1606-1607, koje je naslikao zoograf Nikola sa učenicima.

 
Rekonstrukcija izgleda manastrira Karpino

Manastir je više puta pregrađivan, i dograđivan. Imao je konake, igumanov dvor, gospodarske zgrade i zvonik (ovaj današnji je iz XIX. vijeka

Za vrijeme Drugog svjetskog rata 30. septembra 1944 godine, konaci (ćelije za monahe) sa sjeverne i jugozapadne strane su zapaljeni i uništeni od strane njemačke vojske. [2]Tako da je i danas manastir Karpino djelomično u ruševnom stanju.

Manastir Karpino bio je važan centar srednjovjekovne pismenosti u tom kraju (tu su se prepisivale knjige i opismenjavalo stanovništvo), orginalni manuskripti iz Karpina, danas se čuvaju u muzejima: Moskve (Karpinsko evanđelje), Sofije i Beograda.

Bilješke uredi