Lovecraftova zemlja

Lovecraftova zemlja (engleski: Lovecraft Country) je termin što ga je skovao američki pisac Keith Herber kako bi opisao specifično stiliziranu Novu Englesku, koja kombinira stvarne i fiktivne lokacije, kakva se pojavljuje u djelima američkog pisca H. P. Lovecrafta, a kasnije i drugih autora koji su pisali u sklopu Cthulhu mitova. Kao i sami Cthulhu mitovi, Lovecraftova zemlja je sistematizacijski termin koji je nastao mnogo godina nakon Lovecraftove smrti i nije vezan uz samog autora, koji nije imao tendenciju stvarati koherentni fiktivni univerzum u svojim djelima; termin je popularizirala kompanija Chaosium preko svog RPG-a Call of Cthulhu. Stručnjak za Lovecrafta, S. T. Joshi, koristi termin regija Miskatonic, prema istoimenom fiktivnom univerzitetu, za isti geografski lokus,[1] dok biograf Lin Carter regiju naziva okrugom Miskatonic,[2] unatoč činjenici da je Lovecraft naznačio da su neke od njegovih lokacija smještene u stvarnom okrugu Essex, MA.[3]

Detaljna mapa fiktivne Lovecraftove zemlje

U suplementu svojoj igri, naslovljenom Dead Reckonings, iz 1988., Chaosium definira Lovecraftovu zemlju kao "zemlju smještenu na sjeveroistoku savezne države Massachusetts. Njezin najvažniji dio proteže se dolinom rijeke Miskatonic, od Dunwicha na krajnjem zapadu do ušća u Atlantski ocean između Arkhama, Kingsporta i Martin's Beacha".[4] Ove su lokacije, uz dodatak Innsmoutha, najvažnije lokacije u Lovecraftovoj zemlji.

Ponekad se termin koristi i u širem kontekstu tako da uključuje ne samo dijelove Massachusettsa, već i južbe obronke u Vermontu (mjesto radnje u noveli The Whisperer in Darkness), kao i Lovecraftov rodni grad Providence, RI, gdje su smještena djela poput romana The Case of Charles Dexter Ward i priče "The Haunter of the Dark".

Lovecraftova djela uredi

Lovecraft je prvi put koristio Novu Englesku kao mjesto radnje u svojoj priči "The Terrible Old Man" iz 1920. godine, koja je smještena u fiktivnom Kingsportu. Napisana kasnije iste godine, priča "The Picture in the House" je bila prva u kojoj se spominju i fiktivni Arkham te dolina Miskatonic; ta priča započinje svojevrsnim manifestom u kojem Lovecraft objašnjava zašto je upravo Nova Engleska savršena lokacija za njegove priče.[5] Slično je uradio i u pismu prijatelju Robertu E. Howardu iz 1930. godine, u kojem je objasnio svoju fascinaciju Novom Engleskom kao lokacijom za svoju čudnu fikciju.[6]

Slavni Univerzitet Miskatonic prvi put je spomenut u priči "Herbert West–Reanimator". Grad Dunwich dodan je 1928. godine u priči "The Dunwich Horror",[7] dok je novela The Shadow over Innsmouth iz 1931. godine kanonizirala i grad Innsmouth.[8] Ostale priče koje koriste lokacije iz Lovecraftove zemlje su "The Festival", "The Colour out of Space", "The Strange High House in the Mist", "The Dreams in the Witch House" i "The Thing on the Doorstep".

Derlethovi dodaci uredi

August Derleth, Lovecraftov prijatelj i literarni izvršitelj, obeshrabrivao je druge autore Cthulhu mitova da svoja djela smještaju u Lovecraftovu Novu Englesku; istovremeno, on je sam pokušao popuniti rupe u fiktivnoj geografiji u vlastitim pričama kroz posthumnu "suradnju" s Lovecraftom — zapravo Derlethovim pričama temeljenim na fragmentima, bilješkama ili idejama što ih je Lovecraft ostavio za sobom.

Primjerice, Derlethov roman The Lurker at the Threshold smješten je u Billingtonovoj šumi, fiktivnoj šumi sjeverno od Arkhama, dok je priča "Witches' Hollow" smještena u istoimenoj dolini u brdima zapadno od istoga grada. Naslov priče "The Fisherman of Falcon Point" referira se na istoimeni rt na atlantskoj obali južno od Innsmoutha. Priče "Wentworth's Day" i "The Horror from the Middle Span" smještene su na području sjeverno od Dunwicha, dok priča "The Gable Window" govori o kući na brdu Aylesbury.

Reference uredi

  1. More Annotated H. P. Lovecraft, S.T. Joshi i Peter Cannon
  2. Lovecraft: A Look Behind the Cthulhu Mythos, Lin Carter
  3. Vidjeti priče The Shadow Over Innsmouth i "Dreams in the Witch House".
  4. Dead Reckonings, Kevin Ross i Shannon Appel (ur.)
  5. "H. P. Lovecraft's 'The Picture in the House'", The H. P. Lovecraft Archive.
  6. The Annotated Lovecraft, Joshi and Cannon, p. 2
  7. The Dunwich Horror, by H. P. Lovecraft. Lovecraft's original story featuring Dunwich.
  8. The Shadow over Innsmouth, by H. P. Lovecraft. Lovecraft's original story featuring Innsmouth.

Vanjske veze uredi