Kršćanski feminizam

Feminizam

Koncepti
Pokret  Teorija
Filmska teorija  Ekonomija
Feministička seksologija
Ženska prava
Profeminizam
Antifeminizam


Historija
Ženska historija
Feministička historija
Historija feminizma


Pravo glasa
Žensko pravo glasa
Kronologija  Sufražetkinja
Novi Zeland  U.K.  SAD


Valovi feminizma
Prvi  Drugi  Treći


Pod-tipovi


Prema državi ili regiji


Popis
Feministkinje  Literatura
Teme

 p  r  u 

Kršćanski feminizam je izraz kojim se označava oblast feminističke teologije kojoj je cilj tumačiti kršćanstvo kroz prizmu jednakosti žena i muškaraca u moralnom, društvenom i političkom smislu. S obzirom da se spolna jednakost kroz historiju kršćanstva često ignorirala, kršćanske feministkinje vjeruju da je feminističko tumačenje nužno za potpuno razumijevanje kršćanstva. Iako ne postoji standarni skup vjerovanja među kršćanskim feministkinjama, većina se slaže da Bog ne diskriminira na osnovu bioloških određenih karakteristika kao što su rod i spol. Glavna pitanja kršćanskih feministkinja jesu zaređivanje žena za svećenike, dominacija muškarca u kršćanskom braku, te tvrdnje o moralnim nedostacima i inferiornosti žena u usporedbi s muškarcima. Također su važna pitanja i ravnoteža u roditeljstvu između majki i očeva, odnosno opći tretman žena u crkvi.

Dio kršćana oba spola koji simpatiziraju s ciljevima feminističkog pokreta, pak, smatra kako se za njih ne može koristiti izraz "feministi" ili "feministkinje". Jedan od razloga je i taj što se feminizam u današnje doba često izjednačava s radikalnim feminizmom koji je sekularnog i izrazito anti-klerikalnog karaktera. Umjesto toga se kao alternativa preferira izraz kršćanski egalitarijanizam.

Povezano uredi

Literatura uredi

  • Patricia M. Berliner, Ph.D., Touching Your Lifethread and Revaluing the Feminine Cloverdale Books (2007) ISBN 978-1-929569-20-5 [1] Arhivirano 2015-09-23 na Wayback Machine-u
  • Mimi Haddad, Ph.D., "Egalitarian Pioneers: Betty Friedan or Catherine Booth?" Priscilla Papers, Vol. 20, No. 4 (Autumn 2006)
  • Pamela Sue Anderson, A feminist philosophy of religion: the rationality and myths of religious belief (Oxford; Malden, Mass.: Blackwell, 1998)
  • Pamela Sue Anderson and Beverley Clack, eds., Feminist philosophy of religion: critical readings (London: Routledge, 2004)
  • John Temple Bristow, What Paul Really Said About Women: An Apostle's Liberating Views on Equality in Marriage, Leadership and Love (San Francisco: Harper & Row, 1988)