German Concentration Camps Factual Survey

German Concentration Camps Factual Survey (sh. Utvrđivanje činjenica o njemačkim koncentracionim logorima) je britanski crno-bijeli dokumentarni film snimljen 1945. u nominalnoj režiji Alfreda Hitchcocka, a koji se smatra jednim od prvih filmova posvećenih Holokaustu.

German Concentration Camps Factual Survey
ProducentSidney Bernstein
Sergei Nolbandov
NaracijaJasper Britton
MontažaStewart McAllister
Peter Tanner
Marcel Cohen[1]
StudioPsychological Warfare Division, SHAEF
DistribucijaBritanski filmski institut
Imperijalni ratni muzej
Datum(i) premijere
1945 (1945) (dovršen, nedistribuiran)

9. 2. 2014 (2014-02-09) (Berlin)
Trajanje72 min.[1]
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski

Počeo se snimati na samom kraju Drugog svjetskog rata, odnosno nakon što su britanske trupe oslobodile njemački koncentracioni logor Bergen-Belsen. Tome je svjedočio filmski producent Sidney Bernstein, tada zaposlen u britanskom ministarstvu Ministarstvu informacija, koji je postao uvjeren kako bi strahote koje je vidio u logoru morale biti ovjekovečene. Projektu su se preko savezničkog vojnog zapovjedništva za Evropu priključili i Amerikanci, a također i Sovjeti, koji su prikupili dokumentarne snimke iz Auschwitza i drugih logora koje su oslobodili. Bernstein je inzistirao da film osim snimaka leševa i tragova zločina uključi i intervjue sa preživjelim logorašima, ali i zarobljenim esesovskim čuvarima; u Bergen-Belsenu se među njima našao i logorski ljekar Fritz Klein; snimke napravljene za film su kasnije korištene na suđenju protiv njega i zapovjednika Josefa Kramera na kome su obojica osuđena na smrt zbog ratnih zločina.

U julu 1945. je britanska vlada odlučila da neće distribuirati film; obično se kao razlog navodi mišljenje Ministarstva vanjskih poslova kako bi objavljivanje podataka o Holokaustu povećalo pritisak na Britaniju da prihvati masovno useljavanje Jevreja u Palestinu pod tadašnjom britanskom vlašću. Amerikanci su, pak, od svog materijala stvorili daleko kraći film Death Mills prikazan početkom 1946. godine. Originalni materijal je ležao u arhivama sve do 1984. godine, dok djelomično nije ustupljen američkoj TV-kući PBS koja je od njega stvorila epizodu dokumentarne serije Frontline pod naslovom Memory of the Camps. Film je u svojoj integralnoj verziji prikazan tek 2014. godine.

Godine 2014. je snimljen dokumentarni film Night Will Fall posvećen snimanju originalnog filma.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „Production Credits, German Concentration Camps Factual Survey (1945)”. Imperial War Museum. Arhivirano iz originala na datum 2015-05-04. Pristupljeno 1 February 2015. 

Vanjske veze uredi