Internet Archive

Internet Archive [ˈɪntərnɛt ˈɑrkaɪv] (engl.: Internetski arhiv), neprofitna organizacija sa sjedištem u San Franciscu koju je 1996. godine osnovao Brewster Kahle.[1] Bavi se održavanjem on-line biblioteke i arhive mrežnih i multimedijalnih sredstava. Članica je American Library Associationa, te ju je država Kalifornija službeno priznala kao biblioteku.

Internet Archive
Vrsta on-line biblioteka
Osnovana 1996.
Osnivač(i)Brewster Kahle
Trenutno sjedište San Francisco, CA
Web-stranicawww.archive.org
Internet Archive (Bibliotheca Alexandrina)

Funkcioniše na način da stvara tzv. „snimke World Wide Weba“ (arhivirane kopije internetskih stranica), programa, filmova, tekstova, muzike i zvučnih snimaka, te ih pohranjuje u zaštićenu bazu. Da bi se osigurala zaštićenost i dugovječnost snimaka, svi podatci pohranjeni u Internetskom arhivu su pohranjeni i u Aleksandrijskoj knjižnici. Sve kolekcije pohranjene u Internetskom arhivu su raspoložive za korištenje bez ikakve novčane naknade.

Wayback Machine uredi

 
Logo Wayback Machinea

Internetski arhiv je napravio i program koji arhivira web stranice kroz vrijeme i sprema ih. Taj program se zove Wayback Machine, te funkcioniše kao tzv. "digitalna vremenska kapsula" tako da korisnicima omogućava pregled arhiviranih snimaka web-stranica.

Snimke stranica postanu dostupne 6-12 mjeseca nakon arhiviranja, a vremenska frekvencija snimaka nije strogo određena. Od 2006. godine Wayback Machine sadrži približno 2 petabajta podataka, te bilježi rast od 20 terabajta mjesečno i time daleko premašuje sve ostale svjetske biblioteke i arhive.

Archive-It uredi

Korisnici koji žele trajno arhivirati određene podatke, te ih odmah početi koristiti, imaju mogućnost da uz novčanu naknadu ostvare pristup Archive-It sistemu koji pruža Internetski arhiv. Podatci prikupljeni Archive-It-om se periodično unose u opštu strukturu Wayback Machinea. Od 12. 2007. godine Archive-It-om je kreirano više od 230 miliona URL-a pohranjenih u 466 ličnih kolekcija.

Medijske zbirke uredi

Uz dodatak web arhivama, Internetski arhiv sadrži i iscrpne zbirke digitalnih medija: kolekcije tekstova, knjiga, filmova, zvučnih zapisa i računarskih programa kao i ostalih dokumenata koji su u bilo kojem smislu značajni za kulturu. Svi sadržaji su bez ikakvih ograničenja i naknade korišćenja. Mediji su organizovani u opšte kategorije (pokretne slike, zvučni sadržaji, tekstualni sadržaji, itd.), te u podkategorije razvrstane po raznim kriterijima. Svaka od glavnih kategorija uključuje Open Source podkategoriju gdje se mogu pohranjivati medijski doprinosi svih korisnika.

Zbirka filmova

Osim dugometražnih filmova, Internetski arhiv sadrži i crtane filmove, klipove vijesti, dokumentarne i edukativne filmove, televizijske reklame i kućne video uratke. Filmovi se mogu preuzeti na računar, a mogu se pogledati i kadrovi iz istih.

Ovo su samo neki od filmova koji se mogu pronaći na Internetskom arhiv:

Zbirka zvučnih zapisa

Arhiv zvučnih zapisa sadrži muziku, audio knjige, važnije radijske vijesti i još široki spektar raznih zapisa. Arhiv ima i podkategoriju u kojoj su snimke koncerata poznatih svjetskih muzičara koji dopuštaju snimanje svojih koncerata. Takvi koncerti se ne mogu preuzeti sa stranice ali se mogu preslušati. U arhivu se mogu pronaći i važni politički govori i slični sadržaji.

Zbirka tekstova

Arhiv sadrži digitalizovane tekstove raznih autora, novinske publikacije i slične tekstualne publikacije. Najviše tekstova je preuzeto iz projekta Gutenberg koji digitalizuje knjige ali i iz raznih biblioteka širom svijeta. Korisnici mogu knjige besplatno preuzeti na svoj računar.

Otvorena Biblioteka uredi

Otvorena biblioteka, tj. Open Library je projekt Internetskog arhiva u kojem se knjige skeniraju i do sad u arhivi postoji više od 100.000 naslova.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. Wranka, Miroslav (24.12.2016). „Zavirite u arhivu interneta za koju (možda) ne znate da postoji”. Zagreb: T-portal. ISSN 1334-3130. Pristupljeno 25.12.2016. 

Vanjske veze uredi