Eugen Viktor Feller

Eugen Viktor Feller (Lavovska oblast, Austro-Ugarska, 26. 1. 1871 - Zagreb, 15. 11. 1936), jugoslavenski industrijalac, farmaceut i pionir industrijske proizvodnje lijekova u Kraljevini Jugoslaviji.

Eugen Viktor Feller
Rođenje(1871-01-26)26. 1. 1871.
Lavovska oblast, Austro-Ugarska (danas dio Ukrajine)
Smrt15. 11. 1936. (dob: 65)
Zagreb, Kraljevina Jugoslavija
PočivališteMirogoj, Zagreb
NacionalnostJugoslaven
EtnicitetŽidov[1]
DržavljanstvoKraljevina Jugoslavija
Zanimanjefarmaceut, industrijalac
Vjeroispovijestkatolik
Suprug/aIda Oehmichen-Feller
DjecaDragan Karl Feller
Elza Feller
Ferdinand Feller
Kazimir Feller
Krista Feller
Marijan Feller
Marko Feller
Miroslav Feller
Vilim Srećko Feller
Vladimir Feller
RoditeljiDavid Feller
Elizabeta (Holzer) Feller

Biografija uredi

Eugen Viktor Feller je rođen u ukrajinskoj Lavovskoj oblasti, 26. 1. 1871 godine u obitelji Davida i Elizabete Feller. Fellerov otac je bio Židov, a majka austrijska katolkinja. Viktor je bio odgojen u obje vjere. Bio je oženjen s austrijankom Idom Oehmichen-Feller sa kojom je imao dvanaestero djece, te se vjerovatno iz ljubavi prema njoj i on izjašnjavao katolikom. Sin mu je bio poznati jugoslavenski matematičar Vilim Srećko Feller. Doselivši u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije u Trojednu Kraljevinu Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, bio je vlasnik prve ljekarne "Crvenom križu" gdje je 1897 započeo proizvodnju svog čudotvornog eliksira Elsa Fluid, kojeg je nazvao po nadimku svoje majke Else. 1899 Viktor je preselio u Donju Stubicu. Premda je proizvodnju eliksira započeo u Grubišnom Polju, vrhunac proizvodnje, prodaje i izvoza Viktor je ostvario u Donjoj Stubici. U Donjoj Stubici je postao vlasnikom ljekarne "Sveto trojstvo". Viktor je u Donjoj Stubici 1901 godine sagradio obiteljsku kuću sa ljekarnom, te tvornicu i laboratorij za potrebe proizvodnje. Eliksir je reklamirao u gotovo svim vodećim listovima Austro-Ugarske kao lijek za sve bolesti. Eliksir je liječio bolove u zglobovima, prehlade, bol u križima, glavobolje, zubobolje, itd. Zahvaljujući "Elsa Fluidu" pošta u Donjoj Stubici je početkom stoljeća ostvarivala veliki prihod. Oko 1908 godine otpremala je dnevno od 300 do 400 pošiljki lijeka i primala gotovo isto toliko pouzetnih novčanih uputnica. Spretni Viktor je osvojio tržište Austrije, Njemačke i ostalih europskih zemalja, te također i Egipta, Kine, Japana i Amerike, kamo se eliksir naročito izvozio u doba prohibicije, jer je u velikom postotku sadržavao alkohol. Viktor je svojim eliksirom stvorio veliko bogatstvo, tako da je 1906 godine u Zagrebu, na uglu Jelačićevog trga i Jurišićeve ulice, izgradio prvu četverokatnicu u Zagrebu koja je ubrzo bila prozvana zagrebačkim neboderom. Prije toga je 1904. godine na Tomislavovu trg br. 4 izgradio obiteljsku vilu na dva kata znanu kao "Feller Haus", a koju je projektirao arhitekt Vjekoslav Bastl u okrilju atelijera "Hönigsberg & Deutsch". Viktor je 1927 godine četverokatnicu na Jelačićevom trgu prodao bogatom zagrepčaninu, židovskom industrijalcu Ottu Sternu. Feller je bio veliki filantrop koji je financijski pomagao studente, siromašne zagrebačke obitelji, djecu i razna dobrotvorna društva. 1918 Viktor je otvorio fundaciju za pomoć majkama i obiteljima poginulih hrvatskih vojnika tijekom Prvog svjetskog rata.[1][2][3][4][5] Eugen Viktor Feller je umro u Zagrebu, 15. 11. 1936, te je sahranjen na Mirogoju.[6]

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 Snješka Knežević, 2011, str. 68
  2. Jura Gašparac: Mala škola antikvarijata: "Els-fluid" i Eugen Viktor Feller; Časopis: Zagreb, moj grad; Ožujak 2008., godina II, br. 11; pp. 23–24.
  3. Jasenka Ferber Bogdan; Investicije farmaceuta Eugena Viktora Fellera, pionira industrijske proizvodnje lijekova u Hrvatskoj; 34 internacionalni kongres za povijest farmacije; Listopad 2009.
  4. Stella Fatović-Ferenčić, Jasenka Ferber Bogdan; Ljekarna K Sv. Trojstvu: izgubljeni sjaj zagrebačke secesije; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti; stranica 122, Veljača 2008.
  5. Snježana Kobešćak. Povijest Donja Stubica. Donja Stubica (www.donjastubica.hr). Preuzeto 7. siječnja 2014.
  6. Gradska groblja Zagreb: Eugen Viktor Feller, Mirogoj RKT-920-ARKMAL-25

Literatura uredi

  • Snješka Knežević, Aleksander Laslo (2011). Židovski Zagreb, Zagreb: AGM, Židovska općina Zagreb. ISBN 978-953-174-393-8