Vilim Srećko Feller

Vilim Srećko Feller, (rodno ime: Vilibald Srećko Feller; ((en.)): William 'Willy' Feller; Zagreb, 7. srpnja 1906. – New York, 14. siječnja 1970.) bio je jugoslavenski matematičar na području teorije vjerojatnosti.

Život uredi

Vilim Srećko Feller rodio se 1906. u Zagrebu u katoličkoj obitelji. Fellerova majka Ida Oemichen-Perc bila je austrijska katolkinja, a otac Eugen Viktor Feller bio je židovski ljekar u Donjoj Stubici, podrijetlom iz Lavovske oblasti. Vilimov otac se iz ljubavi prema njegovoj majci izjašnjavao katolikom.[1]

Svoj studij na području matematike započeo je na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1925. godine studij nastavlja u inozemstvu, točnije u njemačkom gradu Göttingenu. Glavni docenti postali su mu David Hilbert i Richard Courant. Promovirao je 1926, te 1928. postaje docent na sveučilištu grada Kiela. U tom razdoblju, u Njemačkoj se širi nacistička ideologija koju Feller odbacuje, te biva prinuđen napustiti Njemačku i otići u Dansku. Povremeno je također živio u Švedskoj gdje je upoznao svoju suprugu. 1939. godine emigrira sa svojom suprugom Clarom Mary Nielsen u SAD.

Dolaskom u SAD, Feller počinje predavati na sveučilištu Brown, te od 1944. na sveučilištu Columbia. Istodobno prihvaća američko državljanstvo, a od 1950. preuzima obvezu docenta na sveučilištu u Princetonu. O svom znanstvenom radu na području matematike, Feller izdaje mnogobrojne knjige sa različitim temama. Mnogi Teoremi iz teorije vjerojatnosti nose njegovo ime. U SAD postaje član Royal Statistical Society i predsjednik Institute of Mathematical Statistics. Također je bio član American Academy of Arts and Sciences i National Academy of Recording Arts and Sciences. Feller za svoj životni rad 1959. godine dobija odlikovanje National Medal of Science.

Vilim Srećko Feller je umro 14. siječnja 1970. u New Yorku.

Reference uredi

  1. Snješka Knežević, 2011, str. 68

Literatura uredi

  • Snješka Knežević, Aleksander Laslo (2011). Židovski Zagreb, Zagreb: AGM, Židovska općina Zagreb. ISBN 978-953-174-393-8

An introduction to probability theory and its applications Wiley, New York 1950

Vanjske poveznice uredi