Dukagjini (porodica)

Porodica Dukagjini
Država(e) Osmansko Carstvo
Mletačka Republika
Zvanja
Osnivač(i) porodice Gjin Tanushi
Poreklo
Nacionalnost Albanska
Etnicitet

Dukađini su albanska feudalna plemićka porodica koja je u 14. i 15. stoljeću vladala područjem sjeverne Albanije i zapadnog Kosova poznatim kao Kneževina Dukađini. Možda su bili rođaci ili potomci ranijih Progona, koji su osnovali prvu albansku državu u zabilježenoj povijesti, tzv. Kneževinu Arbanon. Grad Lješ bio je njihov najvažniji posjed i razvili su se iz proširenog klana (farefisni) u feudalnu porodici u kasnom 13. stoljeću, kada je njihov prvi poznati rodonačelnik Gjin Tanushi 1281. postao poznat kao dux (vojvoda), pa su njegovi potomci uzeli prezime Dukađini. Do početka 15. stoljeća razvili su se u jednu od najvažnijih feudalnih porodica u zemlji. Nakon osmanskog osvajanja Albanije (1417–1501), jedan njihov ogranak pronašao je utočište i nastanio se u mletačkom Kopru, gdje su postali poznati kao porodica «Docaini» koja je držala namjesništvo nad dvorcem Socerb do početka 17. stoljeća, kada je umrla posljednja muška loza Docaina. Druga grana je se obratila na islam s katoličkog kršćanstva i ostala u Osmanskom Carstvu, gdje su dosegli visoke činove osmanskog vodstva i proizveli mnoge namjesnike (paše) na Bliskom istoku, gdje i dalje njihovi potomci žive u modernom razdoblju.
Lekë Dukađini je najpoznatiji član klana u Albaniji, kodifikator najzapamćenijeg Kanuna (običajnog prava) Albanije. Drugi znameniti Dukađin je Yahya–beg koji je bio poznati pjesnik divana iz 16. stoljeća.
Ime Dukađini je složenica od osobnog imena «Gjin», staro albansko ime koje neki izvori ponekad prevode u Jovana, i titule duka (vojvoda) i spominje se 1281. u pismu kapetana Angevine Durrazo kao «duca Ginium Tanuschium Albanensem». Glavne grane u ranom 15. stoljeću su bile one iz Skadra i Debra i one iz Lješa. Njihove zemlje se dijele u tri različita područja:

Zemlje porodice Dukađin u 14. vijeku.

Dukađini su bili vrlo utjecajni u svom prostoru tokom 15. stoljeća. Ostali su neutralni tijekom Prvog Skadarskog rata te su podržavali srpskog despota Stefana Lazarevića za vrijeme Drugog skadarskog rata do januara 1423., kada su ih, zajedno s nekim drugim plemstvom, podmitili Mlečani. Nakon što je porodica Dukađini 1450. godine napustila Lješku ligu, zajedno sa porodicom Arianiti sklopili su mir sa Osmanskim Carstvom i započeli akcije protiv Skenderbega. Izgleda da su neki od Dukađinija pobjegli u Veneciju zajedno s drugim Mlečanima kada su izbjegli iz Skadra. Na primjer, «Luca Ducagin, duca di Pulato e dello stato Ducagino» zabilježen je u Veneciji 1506. godine.
Dukakinzade Ahmed-paša, koji je umro u martu 1515., bio je albanski veliki vezir Osmanskog Carstva od 1512. do 1515. Njegov sin, Dukakinzade Mehmed Paša bio je namjesnik Egipatskog ejaleta od 1544. do 1546. godine, sve dok nije pogubljen.