Crax globulosa je vrsta ptice iz roda Crax, porodice Cracidae. Živi u kišnim šumama zapadnog porječja Amazone u Južnoj Americi.

Crax globulosa
Ženka
Status zaštite

Status zaštite: Ugroženi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Podrazred: Neornithes
Infrarazred: Galloanserae
Red: Galliformes
Porodica: Cracidae
Rod: Crax
Vrsta: C. globulosa
Dvojni naziv
Crax globulosa
Spix, 1825.
Sinonimi

Crax carunculata
Crax yarrellii

Izgled uredi

 
Glava i vrat odraslog mužjaka

Duga je oko 82-89 centimetara, dok je teška oko 2.500 grama. Velika je ptica koja nema bijeli vrh repa kao većina vrsta roda Crax, a perje na ćubi na vrhu glave joj je kovrčavo. Mužjacima je cijelo perje potpuno crno, osim područja između nogu i repa, koje je bijele boje. Šarenica je tamno-smeđa; noge, stopala i kljun su crnkasti. Imaju upadljiv ukras na kljunu, okruglu izraslinu grimizne boje, koja im je dok su mlađi manje razvijena i žućkastije je boje.

Ženke imaju crno perje baš kao i mužjaci, samo što je njihovo područje između repa i nogu crvenkasto-žute boje. Pokrovno perje krila i dio letnog perja ponekad su blago smećkasto-mramorni. Kljun i šarenica su im crnkasti, dok su noge i stopala sivkaste boje mesa. Gornji dio kljuna je narančast. Nemaju grimiznu izraslinu na kljunu kao mužjaci. Tek izleženi mladunci imaju smećkasto perje u gornjem dijelu tijela, dok im je perje u donjem dijelu tijela bijele boje.

Slične vrste uredi

Odrasle jedinke dosta nalikuju onima vrste Crax blumenbachii, čiji mužjaci imaju neznatnu izraslinu na kljunu. Ženka te vrste ima crnkast gornji dio kljuna, blijede noge i stopala, a krila su joj kestenjasto-smeđe mramorna. C. alector erythrognatha ima gornji dio kljuna kao i ženka ove vrste, Crax globulosa, ali joj je ostatak kljuna svjetliji, dok je dio između nogu i repa bijele boje kod oba spola. Mladi mužjaci vrste C. globulosa lako se mogu pomiješati s onima vrste Crax daubentoni.

Razmnožavanje uredi

Sezona parenja u divljini je nepoznata; reproduktivna aktivnost je zabilježena između lipnja i kolovoza. Mužjaci zavode ženke šepurenjem i gromkim pjevom. Ptice se pare na tlu, te kod njih, kao i u nekih vrsta porodice kokoški i nadreda Paleognathae kod mužjaka postoji neki oblik penisa. Parovi najčešće su skupa godinama, ali se povremeno može dogoditi promjerna partnera, i zato što se mužjaci često love (lako su uočljivi zbog glasnog poziva), preživjeli mužjaci mogu se pariti s više ženki.

Gnijezdo je sagrađeno od lišća i grančica, te se nalazi na tlu u vegetaciji. U njemu se, kao i kod srodnih vrsta nalaze dva bijela jaja mjera 90x65 centimetara. Inkubacija najčešće traje 30 dana. Oba roditelja brinu o svojim mladima, koji su potrkušci, i postaju samostalni za oko godinu dana ili možda ranije. Međutim, postoji mogućnost da su neke ptice spolno zrele u dobi manjoj od dvije godine, s time da ptice mogu ostati u blizini roditelja ili s njima još jednu godinu. Životni vijek u divljini je dvadeset godina.

Literatura uredi

  • Alarcón-Nieto, Gustavo & Palacios, Erwin (2005): Confirmación de la segunda población del pavón moquirrojo (Crax globulosa) para Colombia en el rió Caquetá [Con�rmation of a second population for Colombia of the Wattled Curassow (Crax globulosa) in the lower Caquetá River]. Ornitología Colombiana 3: 97-99 [Spanish with English abstract]. PDF Arhivirano 2008-07-20 na Wayback Machine-u
  • Blake, Emmet R. (1955): A collection of Colombian game birds. Fieldiana Zool. 37(5): 9-23. tekst Internet Archive
  • del Hoyo, Josep (1994a): 48. Wattled Curassow. In: del Hoyo, Josep; Elliott, Andrew & Sargatal, Jordi (eds.): Handbook of Birds of the World (Vol.2: New World Vultures to Guineafowl): 361-362, Plate 34. Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-15-6
  • del Hoyo, Josep (1994b): Cracidae. In: {del Hoyo, Josep; Elliott, Andrew & Sargatal, Jordi (eds.): Handbook of Birds of the World (Vol.2: New World Vultures to Guineafowl): 310-363, Plates 30-34. Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-15-6