Atentát (sh. Atentat) je čehoslovački crno-bijeli ratni film snimljen 1965. godine u režiji Jiříja Sequensa. Temelji se na istinitim događajima koji su se za vrijeme Drugog svjetskog rata zbili u Češkoj pod njemačkom okupacijom, odnosno prikazuje kako su trojica posebno obučenih pripadnika Čehoslovačke vojske u izbjeglištvu RAF-ovim avionima prebačeni u domovinu te, u suradnji sa lokalnim pokretom otpora izveli atentat na zloglasnog nacističkog vođu Reinharda Heydricha (čiji lik tumači Siegfried Loyda).

Atentát
RežijaJiří Sequens
ProducentJiří Sequens
ScenarioMiloslav Fábera
Kamil Pixa
Jiří Sequens
UlogeRadoslav Brzobohatý
Rudolf Jelínek
Luděk Munzar
Ladislav Mrkvička
Jiří Kodet
Josef Vinklář
Vladimír Hlavatý
Jiří Holý
Petr Oliva
MuzikaMiloš Vacek
FotografijaRudolf Milič
MontažaJan Chaloupek
Datum(i) premijere
7. 1965 (1965-07) (Moskva)
Trajanje104 min.
Zemlja Čehoslovačka
Jezikčeški
njemački

Sam atentat je još za vrijeme trajanja rata poslužio kao inspiracija za dva hollywoodska filma - Hangmen Also Die! i Hitler's Madman. Za razliku do njih, Atentát se čvrsto temeljio na historijskim činjenicama (mada su imena neposrednih učesnika atentata promijenjena) i zbivanja izložio u obliku dokudrame sa izuzetnim inzistiranjem na realizmu. To je uključivalo za kinematografije tadašnjeg Istočnog bloka nekarakterističan prikaz suradnje lokalnih antifašističkih organizacija sa zapadnim saveznicima, kao i suparništva Heydricha, nekadašnjeg šefa nacističke tajne službe RSHA, sa admiralom Canarisom, šefom njemačke vojne obavještajne službe Abweher (a čiji lik tumači Harry Studt).

Atentat je premijeru imao na Moskovskom filmskom festivalu. U Norveškoj je, pak, premijerno prikazan u tadašnjoj čehoslovačkoj ambasadi u Oslu, pri čemu je među publikom bila i Heydrichova udovica Lina.[1]

Godine 1975. je u britansko-čehoslovačkoj koprodukciji snimljen film Operacija Praskozorje koji opisuje iste događaje.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi