Hangmen Also Die!

Hangmen Also Die! (sh. I krvnici umiru) je američki crno-bijeli film snimljen 1943. godine u režiji Fritza Langa, poznat kao jedina ekranizacija originalnog teksta koji je znameniti njemački pisac Bertolt Brecht napisao tokom svog boravka u Hollywoodu.

Hangmen Also Die!
poster filma
RežijaFritz Lang
ProducentFritz Lang
Arnold Pressburger
ScenarioJohn Wexley
sinopsis: Fritz Lang
Bertolt Brecht
UlogeHans Heinrich von Twardowski
Brian Donlevy
Walter Brennan
Arno Frey
Anna Lee
MuzikaHanns Eisler
FotografijaJames Wong Howe
MontažaGene Fowler Jr.
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
23. 3. 1943 (1943-03-23) (New York)
Trajanje134 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Film je snimljen u jeku drugog svjetskog rata. Radnja je smještena u Češku pod njemačkom okupacijom i opisuje posljedice atentata izvedenog na zloglasnog nacističkog vođu i Reichsprotektora Reinharda Heydricha. Protagonist, koga tumači Brian Donlevy je češki patriot koji je izvršio atentat i koji se nastoji skloniti kod kćeri uglednog profesora, dok istovremeno njemačke vlasti nastoje počinitelje na predaju natjerati okrutnim represalijama.

Scenario Johna Wexleya, odnosno Brechtov sinopsis, su napisani godinama prije što su svi detalji o atentatu bili poznati, pa su svi likovi u filmu (s izuzetkom Heydricha, koji se nakratko pojavljuje na početku) izmišljeni. Film je imao snažni propagandni naboj, te je prije opće distribucije svečano prikazan u gradu Prague u Oklahomi, gdje su većinu stanovnika činili potomci čeških imigranata i gdje je tada spaljena lutka s Hitlerovim likom.

Iste je godine MGM distribuirao niskobudžetni film Hitler's Madman koji se bavio istom temom.

Uloge uredi

V. također uredi

Vanjske veze uredi