Zvonko Petričević

Zvonko Petričević je bio hrvatski košarkaš. Igrao je za reprezentaciju Jugoslavije. Manje je poznato da je bio vrsni likovni umjetnik: slikar i grafičar, koji je djela izlagao diljem svijeta. Na kraju, ali ništa manje važno, bio je veliki humanist koji je pomogao brojnim dobrotvornim asocijacijama.

Zvonko Petričević
Nadimak Đimi
Rođenje 1940.
Smrt siječnja 2009.
Visina 210 cm m
Karijera 1960-ih

Studirao je arhitekturu, a u Belgiji je išao na poslijediplomski studij.

Klupska karijera uredi

Igrao je za Lokomotivu iz Zagreba. U četirima je sezonama bio najboljim strijelcem državnog prvenstva. U prosjeku je postizao 25 koševa po utakmici. Suigrači su mu bili Eduard Bočkaj, Damir Đaković, Ivan Franić, Mirko Glogovac, Većeslav Kavedžija, Dragan Kovačić, Boris Lalić, Ilija Matijević, Zdravko Momčilović, Mirko Novosel, Milivoj Omašić, Matan Rimac, Ivica Valek i drugi.

Planirao je igrati u NBA. Radi toga se je zaputio u SAD gdje je bio u profesionalnim košarkašim kampovima. Uspješno ih je prošao i trebao je igrati u NBA, no predomislio se. Okrenuo se poslovnoj karijeri. Došao je do dopredsjednika američke tvrtke za područje Srednjeg Istoka.

Reprezentativna karijera uredi

Za Jugoslaviju je odigrao 101 susret. Sudjelovao je na dvjema Olimpijadama. Osvajač je nekoliko srebrnih odličja s jednog svjetskog prvenstva, dvaju europskih prvenstava te jedne bronce s europskog prvenstva.

Izvori uredi

  • Motocross Jaska[mrtav link] Na zagrebačkom Mirogoju ispraćena legenda hrvatskog sporta - proslavljeni košarkaški reprezentativac, 27. svibnja 2009.