Zvonimir II, princ od Savoje, vojvoda od Aoste, (dana imena: Amedeo Umberto Costantino Giorgio Paolo Elena Maria Fiorenzo Zvonimir) (27. rujna 1943) je poglavar obitelji Savoja, te službeni prijestolonasljednik kratkotrajne Nezavisne Države Hrvatske (sin Tomislava II). Do 7. srpnja 2006. Zvonimir II nosio je naslov vojvode od Aoste, a proglasio se vojvodom Savoje i službenim talijanskim pretendentom na talijansku krunu nakon odluke službenog talijanskog kraljevskog savjeta (koji de facto i de jure postoji).

Zvonimir II

Mladost uredi

Zvonimir II rođen je u vili Cisterni u Firenci, jedino dijete Tomislava II, kralja Hrvatske, vojvode od Savoje i 4. vojvode od Aoste, te Irene od Grčke i Danske.

Tri tjedna prije Zvonimirova rođenja Italija se predala Saveznicima. Bivša talijanska saveznica Njemačka, pokrenula je uspešnu ofenzivu da okupira Italiju pa su Zvonimira čiji otac je odugovlačio s formalnom abdikacijom do njegovo rođenja uhitili nacisti zajedno s majkom, tetkom i dvojicom rođaka, a poslan je u sabirni logor u Austriju.

Kad je Zvonimir bio star četiri godine, njegov otac umire, te on postaje vojvoda Aoste, princ Cisterne i Belriguarda, markgrof od Voghera, i grof od Ponderana.

Zvonimir studira na Pomorskom sveučilištu Morosini u Veneciji i Engleskoj. Zatim pohađa Pomorsku akademiju u Livornu iz koje maturira kao časnik u talijanskoj Mornarici.

Nakon sudskih i legalističkih problema dotadašnjeg talijanskog pretendenta Vittorija Emanuela on je zbačen s pozicije titularnog talijanskog kralja i na njegovo mesto je postavljen ambiciozni Zvonimir II.

Povezano uredi