Stelarni sistem

(Preusmjereno sa stranice Zvjezdani sustav)

Zvezdani sistem ili stelarni sistem je mali broj zvezda koje kruže jedna oko druge i koje su vezane gravitacionom silom. Veliki broj zvezda koje su vezane gravitaciono mogu biti otvorena zvezdana jata, zatvorena zvezdana jata ili galaksije. Strogo gledano, i ovi nabrojani objekti su takođe zvezdani sistemi. Međutim, kad kažemo zvezdani sistem, mislimo prvenstveno na sistem zvezda koje su članovi i većih skupova zvezda, ali i unutar njih su članovi drugog manjeg sistema zvezda.

Trojni solarni sistem

Izraz zvezdani sistem se ponekad koristi i za sistem koji čine zvezda zajedno sa svojim planetarnim sistemom[1].

Zvezdani sistemi se dele na dvojne zvezde i višestruke zvezde.

Dvojne zvezde uredi

Dvojne zvezde su zvezdani sistemi od dva člana. Neke dvojne zvezde su bile poznate još u antička vremena, kao što su Mizar i Alkor u sazvezđu Velikog medveda.

Višestruke zvezde uredi

Višestruke zvezde ili sistemi su sistemi zvezda sačinjeni od više od dva člana. Poznati su sistemi od čak šest članova. Npr., zvezda Kastor u sazvežđu Blizanaca je šestostruka zvezda. Drugi poznati višestruki sistemi su: zvezda Severnjača koja je trostruka zvezda. Alfa Kentauri koja je sistem sastavljen od tri zvezde, od kojih je Proksima Kentauri najbliža zvezda Suncu.

Izvori uredi

  1. Astronomers discover a nearby star system just like our own Solar System Arhivirano 2011-05-08 na Wayback Machine-u - Joint Astronomy Centre, izjava za štampu, 8 jul, 1998., pristupljeno stranici 2. januara 2009. godine