Zvjezdana Bašić

Zvjezdana Bašić (Šibenik, 30. svibnja 1926.Zagreb, 29. kolovoza 2005.), hrvatska pijanistica i klavirska pedagoginja.

Zvjezdana Bašić
Lični podaci
Ime po rođenjuZvjezdana Žuvić
Datum rođenja30. svibnja 1926.
Šibenik, Hrvatska  HRV
Datum smrti29. kolovoza 2005.
Zagreb, Hrvatska  HRV
Zanimanjepijanistica, klavirska pedagoginja
Muzički rad
Period aktivnosti1950—2001.
Žanrozbiljna glazba
Instrumentklavir
Ostalo
Nagrade
Nagrada Vatroslav Lisinski
Spomen-medalja Sveučilišta u Zagrebu
Plaketa HDGU
Nagrada Grada Zagreba

Životopis uredi

Zvjezdana Bašić (rođ. Žuvić) je kao šestgodišnja djevojčica započela učiti klavir kod časne sestre Magne u splitskom Zavodu sv. Ane. Bila je marljiva i napredna učenica te je već tada često svirala javno. U svojoj desetoj godini (1936.) glazbeno je školovanje nastavila u privatnoj školi Estele Ivić Kuzmanić. Do svoje devetnaeste godine nastudirala je i javno izvela mnoga pijanistički vrlo zahtjevna djela, primjerice Chopinov klavirski koncert u f-molu, Griegov klavirski koncert u a-molu, Ravelovu skladbu Jeux d’eau (Igra vode), Schubertov Impromptu u As-duru i mnoga druga djela stupnja težine adekvatnog programu visoke glazbene škole. 1

Godine 1945. Zvjezdana Žuvić dolazi u Zagreb i na Muzičkoj akademiji polaže audiciju te upisuje studij klavira u klasi Svetislava Stančića. Već na drugoj godini studija nastupa kao solistica u Simfonijskim varijacijama Césara Francka uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Milana Horvata. Na četvrtoj godini studija udaje se za Mirka Bašića, 2 tada direktora Jadran filma u Zagrebu, a kasnije jugoslavenskoga diplomata. Studij klavira završila je 1950. diplomskim koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Nakon diplome, od 1950. do 1953. podučava na Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, ali ne zapušta vlastitu pijanističku karijeru: 1951. na Saveznom natjecanju u Beogradu osvaja Drugu nagradu (Prva nagrada tada nije bila dodijeljena), a godinu dana kasnije na Međunarodnom glazbenom natjecanju u Ženevi dobiva diplomu.

1953. suprug Zvjezdane Bašić biva imenovan tajnikom Jugoslavenske ambasade u Santiago de Chileu. Time počinje novo razdoblje u životu supružnika Bašić, obilježeno višegodišnjim izbivanjem iz domovine. 3 Ta su izbivanja, uslijed suprugove diplomatske službe, Zvjezdani Bašić ujedno bila i prilika za dodatno umjetničko usavršavanje, posebice boravak u Sovjetskom Savezu i Venezueli, ali i prilika za nova i nadasve uspješna koncertna iskustva. Prije odlaska u Moskvu, godinu dana je podučavala i na Muzičkoj školi »Josip Slavenski« u Beogradu (1958-59). Na moskovskom Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski dvije se godine usavršavala kod Vere Gornostaeve, a zatim i kod slavnoga Genriha Nejgauza. Za boravka u Venezueli, dvije je godine studirala kod Harriet Serr u Caracasu.

Po povratku u Zagreb 1970. godine podučava na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog, a godinu dana kasnije biva angažirana i kao predavač na Muzičkoj akademiji. 1972. magistrira u klasi Ive Mačeka te biva zaposlena kao docentica na Odsjeku za klavir i orgulje. 1977. promaknuta je u zvanje izvanrednog, a 1983. i redovitog profesora. U dva je mandata – od 1983-88. i 1994-97. – bila i pročelnicom Odsjeka za klavir, orgulje i čembalo. Iako umirovljena 1991. godine, Zvjezdana Bašić je svoju pedagošku karijeru, po vlastitoj želji, završila tek potkraj 2001. Lovro Pogorelić, Mia Elezović, Ivana Švarc-Grenda, Ante Milić, Andrea Feitl, Srebrenka Poljak, Željko Vlahović i Katja Repušić tek su neki od danas poznatih i priznatih hrvatskih pijanista, koje je odgojila u tridesetak godina svoga predanoga pedagoškog djelovanja:

»... vjerujem da sam za svoje đake učinila najbolje što sam mogla. Željela sam biti dobar pedagog i dobra osoba. Na koncu nismo mi samo učitelji, nego i odgajatelji. Po tome nas naši đaci pamte cijeli život. Zato je važno u te mlade ljude usaditi nešto lijepo i plemenito. Zajedništvo između učitelja i njegova učenika nešto je sasvim fascinantno. Pogotovo u umjetničkom poslu, kakav je studij glazbe.« 4

Nagrade i priznanja uredi

  • 1948. Prvomajska nagrada za izvedbu Mozartovog Klavirskog koncerta u d-molu, K.V. 466
  • 1950. Nagrada Vatroslav Lisinski Hrvatskoga glazbenog zavoda kao najboljoj diplomantici Muzičke akademije.
  • 1951. Druga nagrada na Saveznom natjecanju u Beogradu.
  • 1952. Diploma na Međunarodnom glazbenom natjecanju u Ženevi.
  • 1996. Priznanje za iznimna umjetnička postignuća Međunarodnoga biografskog centra (International Biographical Centre) u Cambridgeu (Engleska).
  • 1996. Spomen-medalja Sveučilišta u Zagrebu za uspješnu dugogodišnju suradnju, posebice u promicanju glazbene umjetnosti.
  • 1997. Plaketa Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika povodom 45. obljetnice umjetničkoga rada.
  • 2002. Nagrada Grada Zagreba za ukupan doprinos glazbenoj pedagogiji i zasluge u kulturi.

Literatura uredi

  1. Kovačević, Krešimir: »BAŠIĆ, Zvjezdana«, u: Kovačević, K. (ur.), Muzička enciklopedija, Zagreb: JLZ, 1971, sv. 1, str. 149.
  2. Perić Kempf, Bosiljka: Zvjezdana Bašić, Zagreb: J. Zlatar, 2004. ISBN 953-7168-00-X

Bilješke uredi

1  B. Perić Kempf: Zvjezdana Bašić, str. 11-12.
2  Ibid., str. 15.
3  Ibid., str. 16.
4  Ibid., str. 166.

Vanjske poveznice uredi