Zviždaljka ili pištaljka spada u drvene duvačke instrumente. Osim drveta, zviždaljka se pravi i od drugih materijala, npr. od metala i keramike.

Drvene zviždaljke iz 19. vijeka
Policijske zviždaljke
Sportska zviždaljka „Fox 40

Postoji mnogo vrsta, od policijske do sportske, parne (koriste se na brodovima i vozovima). Parna zviždaljka koristi paru kao izvor pritiska, te takva zviždaljka može proizvesti zvuk izuzetno visoke visine.

Historija uredi

Zviždaljka potiče iz drevne Kine. Kineski noćni stražari duvali su u vrh žira da kako bi upozorili gradove od napada Mongola. Godine 1868., Joseph Hudson u Birmingemu, u Engleskoj, napravio je prvi zvižduk zviždaljkom u historiji fudbala.

Policijska zviždaljka uredi

U nekim zemljama policijska zviždaljka se ne koristi. Uz buku automobila, zvižduk se ne čuje u urbanim područjima.

Signalizacijske zviždaljke uredi

Zviždaljka se koristi za signalizaciju na željezničkim saobraćajnicama, brodovima i u fabrikama. Većina tih zivždaljki rade na paru zbog jačine zvuka. Željezničke zviždaljke proizvode od tri do četiri različite frekvencije u isto vrijeme.

Brodske zviždaljke moraju biti vrlo glasne zboga sigurnosti na moru. Moderne brodske zviždaljke mogu raditi električni ili parni pogon. One se mogu čuti najmanje na deset milja udaljenosti.

Sigurosna zviždaljka uredi

Zviždaljka se često koristi kao upozorenje. Neki biciklisti koriste zvuk zviždaljke kao zamenu za zvono.

Sportska zviždaljka uredi

 

Zviždaljku koriste sudije na sportskim utakmicama. Neke sudije koriste različite vrste zviždaljke, ali jedna se najviše koristi, a to je „Fox 40“.

„Fox 40“ se koristi u košarci, hokeju, fudbalu i brojnim drugim sportovima.

Koristi se još jedna vrsta zviždaljke, posebno u ragbiju, a to je „Gromovnik 58,5“. To je metalna zviždaljka sadrži kuglicu od plute. Upotrebljava se uglavnom zbog dizajna koji omogućava da se dobiju duboki zvižduci koji se mogu čuti i do sto metara.

Sirena uredi

Sirene koje se koriste za najavu različitih uzbuna (npr. vazdušna opasnost, požar, potres...) su također vrsta veoma velikih zviždaljki. Rade na komprimovani vazduh. Kompresor koji komprimuje vazduh ima nezavisni izvor energije, jer se u navedenim slučajevima pretpostavlja da nema normalnih izvora energije.