Zvezdara teatar

Zvezdara teatar je beogradsko pozorište osnovano 1984. godine. Do jeseni 2009, kada je pozorište proslavilo dvadeset i pet godina rada, u Zvezdara teatru je održano 65 premijera.[1].

Zvezdara teatar je osnovan sa specifičnim ciljem da promoviše komade savremenih jugoslovenskih pisaca, a da u organizacionom pogledu okuplja reditelje, glumce i drugo osoblje po projektu, dakle bez angažovanja stalnog ansambla. Prostorije pozorišta useljene su u prostorije Doma kulture „Vuk Karadžić“ na čijoj je sceni 8. oktobra 1984. godine izvedena prva predstava, komad Aleksandra Popovića „Mrešćenje šarana“ u režiji Dejana Mijača[2]. Prostorije se i danas nalaze u zdanju iz 1955. koje je, od kada je u nekadašnju bioskopsku salu premeštena pozorišna scena, nekoliko puta adaptirana[3]. Velika scena Zvezdara teatra, renovirana poslednji put 2001, može da primi 700 posetilaca. Planirano je da od marta 2010. Velika scena ponese ime glumca Danila Bate Stojkovića koji je u Zvezdara teatru odigrao najviše predstava, ukupno 1 102[4]

Iako se od 2001. u ovom pozorištu izvode i komadi stranih autora, zaštitni znak Zvezdara teatra su komadi dramskog pisca Dušana Kovačevića, koji je ujedno i direktor teatra od 1998. godine. Pored drama Dušana Kovačevića, najčešće su izvođena dela Aleksandra Popovića i Siniše Kovačevića[5].

Napomene uredi

Spoljašnje veze uredi