Zoran Andrić

jugoslavenski i srpski dirigent, kompozitor i pijanist
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezična standardizacija, preuređivanje, reorganizacija ili usklađivanje sa standardima srpskohrvatske Wikipedije.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Commons-emblem-question.svg Ovom članku ili jednom njegovom dijelu nedostaju izvori.
Molimo vas da pomognete Wikipediji i dodate odgovarajuće izvore u članak.

Zoran Andrić (Niš, 1955.) je srpski dirigent i kompozitor.

Rođen je u Nišu 1955. godine. Sin je pokojnog Stojana Andrića, takođe dirigenta i kompozitora, koji je tvorac muzičkog života u gradu Nišu, kao prvi direktor muzičke škole, i osnivač i prvi dirigent Niškog simfonijskog orkestra, načelnik muzičkog odeljenja Radio Niša, dirigent Opere u Nišu, hora Abrašević i Gradskog kamernog hora, prof. u gimnaziji Stevan Sremac i prof. na Pedagoškoj akademiji u Aleksincu, takođe i osnivač Muzičke škole Stanislav Binički u Leskovcu.

BiografijaUredi

Zoran Andrić je diplomirao na odseku za kompoziciju i dirigovanje, na FMU u Skopju (Makedonija). Godine 1983. privatno se usavršavao u tehnici dirigovanja na Visokoj muzičkoj školi u Grazu, kod prof. Milana Horvata. Od 1984., do [[1993. radi kao profesor za predmete hor i orkestar, u Muzičkoj školi Petar Konjivić u Beogradu, ostvarivši u tom periodu i veoma uspešne nastupe sa dečijim kamernim orkestrom i horom, u zemlji i inostranstvu (1988.-89.).

Rad u SSSR-uUredi

Kao stipendista ruske vlade, godine 1986., specijalizirao je operno-simfonijsko dirigovanje na Konzervatorijumu Nikolaj Rimski Korsakov u St. Petersburgu, u klasi prof. doc. Rovilja Martinova. U tom periodu imao je i svoj autorski celovečernji koncert sa delima kamerne muzike u izvođenju najpoznatijih ruskih umetnika i ansambala, a kao jedini jugoslovenski kompozitor prezentiran sa svojim delima u Rusiji nakon dužeg perioda. Takođe dirigovao je i Simfonijskim orkestrom St. Petersburga svoj klavirski koncert br. 1 i simfonijsku poemu (1987.).

KomponovanjeUredi

Komponovanjem se bavi od 1971. godine. U njegovom opusu nalaze se: sonata “Dramatica”, za klavir; suita za klavir; scherzo za klavir, 2 gudačka kvarteta, Lastovska vizija za flautu i klavir; Ponoćna razmišljanja za solo flautu, 10 minijatura za razne instrumente, Simfonija br. 1.; Simfonijska poema; oratorijum; koncert za klavir i orkestar; Fantazija za orkestar; 3 kompozicije za hor, itd.

Kao dirigent nastupao je sa mnogim orkestrima: Simfonijski orkestar RTS-a (2000.), Makedonska omladinska filharmonija (kao njen osnivač 1980.), Prištinski simf. ork., Titogradski simf. ork., Mostarski simf. ork. (1985.), Filharmonijski orkestri iz sledećih mesta: Vraca, Vidina, Russe, Plovdiv, Sofija (1993. - 2011.) i Sofijska Filharmonija (2005.). Osnivač je kamernog orkestra SORABIA u Beogradu, a potom kamernog KPGT orkestra u Nišu.

Sarađivao je sa najpoznatijim solistima: Stefan Milenković, Jovan Kolundžija, Flavio Kolombo (Italija), Karsten Grondal (Švedska), Romeo Smilkov (Bugarska), Mona Mari Nok (SAD), Radmila Bakočevič, Jadranka Jovanović, Dragana Del Monako, Katica Nikolić, Vera Rozova (Rusija), Uroš Dojčinović, Jasminka Stančul, Marina Arsenijević idr.

KulturaUredi

Osnivač je i umetnički direktor Internacionalnog festivala kamerne muzike OLD GOLD u Nišu, kao i reprize tradicionalnog novogodišnjeg koncerta iz Beča u Nišu. Snimio je 10 CD-a, kao i druge nosače zvuka (LP i kasete), a takođe ostvario veoma dobre i trajne snimke za muzičku produkciju RTS-a. Osnivač je i pokretač Niškog kamernog hora, sastavljenog od doajena niškog horskog pevaštva, sa kojim radi u periodu od 1994. - 1998. Godine 1982. bio je u nominaciji za Oktobarsku nagradu grada Niša. U statusu je slobodnog umetnika i vlasnika koncertne agencije And Art Music, koja se bavi organizovanjem i izvođenjem isključivo umetničke muzike i velikih vokalno-instrumentalnih dela.

1. novembra 2010. godine, maestro Andrić osniva Omladinsku filharmoniju grada Niša "Naissus" čiji je počasni predsednik, od 2012. gradonačelnik, prof. dr. Zoran Perišić.