Zoran Đorđević

Za ostale upotrebe, v. Zoran Đorđević (trener).

Zoran Đorđević (Kragujevac, 1959) je srpski fotograf i umetnik.

Biografija uredi

Fotografsku karijeru je započeo polovinom osamdesetih kao saradnik listova Omladinske novine (Srbija), Mladina (Slovenija), Feral, Oko, Polet (Hrvatska), a zatim i Pogledi, u kojem ubrzo postaje urednik fotografije.

Diplomirao je kao prvi u klasi na Odseku za novinsku fotografiju Jugoslovenskog instituta za novinarstvo u Beogradu.

Osvojio je sve najznačajnije nagrade za fotografiju na prostorima Jugoslavije. Među njima je i diploma „Anastas Jovanović“ kao i priznanja za najbolju fotografiju Jugoslavije i Srbije. Srpska akademija nauka i umetnosti je u zbornik fotografija koje su istorijski uticale na razvoj ove umetnosti u Srbiji uvrstila i njegove radove. Umetnička komisija Foto saveza Srbije dodelila mu je najveće fotografsko zvanje – Majstor fotografije. Međunarodni savez fotografske umetnosti dodelio mu je zvanje AFIAP. Živi i radi u Kragujevcu.

Izložbe uredi

Izlagao je u Argentini, Austriji, Belgiji, Italiji, Izraelu, Francuskoj, Mađarskoj, Portugaliji, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Španiji, Švajcarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj.

Osvojio je preko 60 međunarodnih i domaćih nagrada.

Reč kritike uredi

Po mišljenju likovnog kritičara Dejana Đorića „Dela Zorana Đorđevića obeležava izrazit likovni i sintetički karakter. On je među majstorima koji u prvi plan postavljaju likovne vrednosti prizora, vizure i vizije, kojima stvarnost služi za nadgradnju, prevrednovanje i meditaciju.“[1]

Izvori uredi

  1. „Zoran Đorđević - Nadgradnja i meditacija realnosti“ Arhivirano 2013-07-05 na Archive.is-u, Dejan Đorić, Refoto, Beograd, br. 87.

Spoljašnje veze uredi