Zlatko Vidačković

Zlatko Vidačković (Šibenik, 25. kolovoza 1972.), hrvatski je novinar, urednik, sveučilišni nastavnik i organizator filmskih festivala i programa.

Zlatko Vidačković
Rođenje 25. kolovoza 1972.
Zanimanje filmski kritičar, novinar, urednik, organizator filmskih programa
Standardizacija infokutija

Životopis uredi

Zlatko Vidačković u rodnom je Šibeniku završio srednju školu odgojno-obrazovne struke. Studirao je engleski i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru i novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je stekao titulu magistra novinarstva. Doktorand je na doktorskom studiju informacijskih i komunikacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Novinarski i urednički rad uredi

Novinarstvom se bavi od 1998. Redovito objavljuje u Jutarnjem listu i Globusu do 2000. godine, kada postaje pomoćnik glavnog urednika novina za kulturu Vijenac zadužen za izvedbene umjetnosti i film. U Vijencu je objavio i više od dvije stotine opsežnih intervjua s istaknutim osobama iz kulturnog života Hrvatske. Nakon odlaska iz Vijenca 2008. inicijator je osnivanja i glavni urednik Kulisa.eu, internetskih novina za kulturu i izvedbene umjetnosti. Godine 2009. inicijator je osnivanja i urednik internetskog filmskog časopisa Filmovi.hr, a 2010. i inicijator osnivanja Kazaliste.hr, Klasika.hr i Plesnascena.hr, nastalih na temelju rubrika Kulisa.eu. Godine 2010. godine na poziv Upravnog odbora HDDU preuzima dužnost glavnog urednika časopisa Hrvatskog društva dramskih umjetnika Hrvatsko glumište. Bio je urednik knjiga Arsena Dedića Hladni rat u izdanju Nakladnog zavoda Matice hrvatske i Zabranjena knjiga u nakladi AGM-a, koja je izdana u 3 izdanja i osvojila prvu nagradu Kiklop za najbolju knjigu poezije 2004. godine.

Filmskokritičarski rad uredi

Filmskom kritikom bavi se od 2001. kao kolumnist časopisa IQ, a od iste godine surađuje s HRT-om kao recenzent filmova za redakciju Filmskog programa. Godine 2002. bio je urednik kinorepertoara u Hrvatskom filmskom ljetopisu. Od 2002. objavljuje kritike na filmskom portalu hej.hr, zatim na tportal.hr te na net.hr do 2011. godine. Filmske eseje i portrete objavljuje u časopisu Hollywood. Bio je autor emisije o filmu Igra snova na Hrvatskom katoličkom radiju 2004. Od 2003. objavljuje filmske kritike u Vjesniku, u kojem je filmski kolumnist i dopisnik s najvećih međunarodnih filmskih festivala od 2005. do 2012., kada festivalske izvještaje piše za Slobodnu Dalmaciju, a 2013. s festivala izvještava za tportal.hr u kolumni Filmski globetrotter. U Vjesniku je objavio više od tisuću filmskih kritika i bio član žirija Vjesnikove filmske nagrade za životno djelo Krešo Golik (od 2005. do 2011.).

Organizacija kulturnih programa i manifestacija uredi

Organizacijom filmskih programa i manifestacija bavi se od 1988., kada pokreće Klub ljubitelja filma u Šibeniku s tjednim programom projekcija filmskih klasika i noviteta. Bio je predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara u pet mandata, od 2003. do 2008. Za vrijeme njegova mandata HDFK je priznat od Ministarstva kulture i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika kao umjetnička strukovna udruga, objavljeno je nekoliko knjiga u izdanju HDFK, pokrenute nagrade Vjekoslav Majcen i Zlatni Oktavijan za životno djelo, objedinjene dvije hrvatske frakcije pri Međunarodnoj federaciji filmskih kritičara FIPRESCI te nakon dugogodišnje neaktivnosti ostvareno 28 sudjelovanja hrvatskih kritičara u žirijima FIPRESCI. Bio je prvi hrvatski član žirija Međunarodne kritike FIPRESCI festivala u Cannesu (2004.), San Franciscu (2005.) i Veneciji (2007.), a bio je i član FIPRESCI žirija na Berlinaleu (2006.). Potpredsjednik je FEDEORE – Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana od svibnja 2010. Potpredsjednik je međunarodne udruge filmskih novinara IPA (International Press Academy) sa sjedištem u Los Angelesu, koja dodjeljuje nagrade Sattelite Award, od 2014.

Godine 2003. u Matici hrvatskoj pokreće Scenu Strozzi, u okviru koje su monodramske predstave izvodili Pero Kvrgić (Stari nostalgični šlageri), Špiro Guberina (Shakesprijada), Marija Kohn (Vremeplov) i Dragan Despot (Na rubu pameti).

Godine 2004. urednik je festivalskih publikacija i koselektor Međunarodnog programa 51. Festivala igranog filma u Puli. Umjetnički je ravnatelj Festivala od studenog 2004. do veljače 2014. Za vrijeme njegovog mandata broj gledatelja povećan je s 18.000 na 78.000 čime je Festival postao najposjećenija kulturna manifestacija u Hrvatskoj, međunarodni program Europolis gostovanjima je proširen na Zagreb, Rijeku, Dubrovnik i Split, Pulu su između ostalih posjetili glumci Greta Scacchi, Christopher Lee i Ralph Fiennes te redatelj James Ivory, a Festival je 2013. ušao u program MEDIA Europske unije. Bio je scenarist, redatelj i producent programa svečanog otvaranja Festivala 2009., 2010. i 2011. godine.

Inicijator je i programski voditelj art-kina Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od pokretanja u rujnu 2010. Voditelj je grupe (network leader) pet hrvatskih kina koja je pod njegovim vodstvom primljena u članstvo Europa Cinemas (Metropolis, Art-kino Grič, Ljetno kino Tuškanac, Kinoteka Zlatna vrata Split, Kino Novska). Od 2011. godine zamjenik je pročelnika Odjela za kazalište i film Matice hrvatske, u kojem inicira pokretanje filmoloških znanstvenih skupova. Inicijator je pokretanja i producent Dana europskog filma, koji se održavaju od 2102. godine. 2013. godine bio je voditelj Filmskog programa Dubrovačkih ljetnih igara, koji je trajao rekordnih 45 dana i uključivao ciklus ekranizacija djela Oscara Wildea.

Znanstveno-nastavni rad uredi

Bio je predsjednik organizacijskog odbora te urednik zbornika znanstvenog skupa Matice hrvatske 60. godina Festivala igranog filma u Puli i hrvatski film održanog u siječnju 2013.

Od ožujka 2013. predaje predmet Filmski festivali na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Od ožujka 2014. predaje predmete Introduction to Croatian Cinema (za studente programa ERASMUS) i Film i društvo (u sklopu kolegija Suvremeni društveni sustavi III) na Veleučilištu VERN.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi