Zlatko Tomčić

Zlatko Tomčić (1945 - ) je hrvatski političar, najpoznatiji po tome što je bio predsjednik Hrvatske seljačke stranke, odnosno Sabora za vrijeme Trećesiječanjske vlasti.

Zlatko Tomčić

Pažnju javnosti je na sebe skrenuo nakon što je 1992. godine HSS ušla u Sabor, a on stao na njeno čelo. Iako je HSS bila u opoziciji, Tomčić je služio kao ministar u HDZ-ovoj vladi Hrvoja Šarinića (1992-1993).

Usprkos toga, HSS je pod njegovim rukovodstvom brzo rasla, uglavnom vezivajući se uz stranke centra kao što su HSLS, HNS, HKDU i Istarski demokratski sabor.

Posljednja takva koalicija - u kojoj se uz i HNS, IDS našla i Liberalna stranka (LS) - je formirana 1999. godine pod neformalnim nazivom Četvorka, nakon što su Ivica Račan i Dražen Budiša odlučili da SDP i HSLS idu s vlastitom koalicijom umjesto velike "šestorke". Kada su nakon smrti predsjednika Tuđmana raspisani predsjednički izbori, Tomčić je na sastanku čelnika Četvorke sebe predložio kao predsjedničkog kandidata, procijenivši da će u prvom krugu dobiti oko 10 % glasova, ali da će svojom kampanjom daleko više pomoći prikupljanju glasova na parlamentarnim izborima. Čelnici Četvorke su na kraju ipak odlučili da njihov kandidat bude Stjepan Mesić, koji je na kraju izabran za predsjednika.

Nakon parlamentarnih izbora SDP, HSLS i Četvorka je ipak formirala vlast, a Tomčić je dobio mjesto predsjednika Sabora. Njega je preuzeo 2.2. 2000. od Vlatka Pavletića, a s njim privremeno i dužnost predsjednika Republike Hrvatske do Mesićeve inauguracije dva tjedna kasnije.

Tomčić se s vremenom priključio Račanu nakon njegovog raskola s Budišom, te ostao na mjestu predsjednika Sabora do izbora 2003. godine. HSS je na tim izborima išla samostalno, odbivši se izjasniti hoće li nakon izbora u koaliciju sa SDP-om ili HDZ-om. Izbore je na kraju dobio HDZ, ali i sastavio vladu bez HSS-a, koji je dobio daleko manje više saborskih mjesta nego 2000. Tomčića je na mjestu predsjednika Sabora zamijenio Vladimir Šeks iz pobjedničkog HDZ-a,

Godine 2005. je stranačko nezadovoljstvo izbornim rezultatima kulminiralo Tomčićevim smjenjivanjem. Zamjenio ga je Josip Friščić.