Zimzelen (lat. Vinca minor) je zeljasta biljka ljubičastih cvetova i stalno zelenih listova. Ova biljka je zbog svojih listova postala simbol besmrtnosti. Ranije je smatrana simbolom nevinosti i čednosti. Pored svega toga označava večno prijateljstvo. U ranijim periodima (Srednji vek i kasnije) tokom javnih pogubljenja, bliska rodbina ili prijatelji osuđenog nosili su cvetove zimzelena sa značenjem da će se duša pogubljenog, bez obzira na počinjeno delo, ipak preseliti u raj, da osuđeni nije kriv i da je nevin pogubljen. U hrišćanskoj religiji i ikonografiji zimzelen predstavlja nevino stradanje Isusa Hrista.

Vinca minor
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Red: Gentianales
Porodica: Apocynaceae
Rod: Vinca
Vrsta: V. minor

Opis biljke uredi

Zimzelen je zeljasta biljka koja može narasti i do 20-25 centimetara. Najbolje uspeva na vlažnom tlu, ali može se naći i na malo sušnijem zemljištu. Spada u nivo niskog rastinja. Može se naći u šumama i na livadama, obično uz žbunove i drveće. Koristi se u narodnoj medicini.

List uredi

Listovi su zeleni tokom cele godine. Široki su 2,5-3 i dugi 4 centimetara. Oni su tamnozelene boje i imaju pravilan oblik. Glatkih su rubova. Oni imaju najjače lekovito svojstvo i od njih se pravi sirup. Takođe, osušeni i samleveni se koriste kao začin.

Cvet uredi

Cvetovi zimzelena su ljubičaste ili modro-plave boje. Cvetaju krajem leta i dugi su oko jedan centimetar. Sastavljeni su od 5 latica. U retkim slučajevima može biti i bele boje. Ima prijatan miris. I cvet, kao i drugi delovi biljke, ima lekovita svojstva, pa samim tim ima i primenu u medicini.

Stablo i koren uredi

Stablo je koleničasto, dugo između 10 i 20 centimetara. Malog je obima i lako je savitljivo, kao i kod drugih zeljastih biljaka. Malo je svetlije boje nego listovi. Koren je nešto manji, najčešće dug oko 7 centimetara. Sličan je kao i kod drugih zeljastih biljaka.

Plod uredi

Plodovi su mali i nelako opažljivi. Dugi su 2-2,5 centimetara i imaju veliko seme.

Literatura uredi

Spoljašnje veze uredi