Kralj You od Zhoua

(Preusmjereno sa stranice Zhou you wang)

Kralj You od Zhoua (vladao 781. pne. - 771. pne.) (ch. 周幽王 zhōu yōu wáng) bio je dvanaesti po redu vladar kineske dinastije Zhou, odnosno posljednji vladar Zapadne dinastije Zhou.

Godine 780. pne., potres je pogodio Guanzhong. Osoba po imenu Bo Yangfu (伯陽甫) smatrala je to znamenjem propasti dinastije Zhou. Godine 779. pne., Baosi (zh:褒姒) je ušla u palaču, postala ljubavnicom kralja Youa, i roodila mu sina po imenu Bofu (伯服). Kralj You je zbog toga otjerao kraljicu Shen (申后) i princa Yijiua. Baosi je proglasio novom kraljicom, a Bofua novim princom.

Baosi se nije imala običaj smijati. To je mučilo kralja Youa, i nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da je nasmije uobičajenim metodama, You je pokušao tako da je postavio signalnu vatru kako bi pozvao plemiće u pomoć zbog navodng napada neprijatelja. Kada su plemići došli u zamak, tamo nije bilo neprijatelja, a Baosi se počela smijati. Jednom kada je kralju Youu uspjelo nasmijati Baosi, počeo je stalno postavljati signalnu vatru, pa su je plemići s vremenom počeli ignorirati.

Tjeranje kraljice Shen i princa Yijiua naljutilo je njenog oca koji je počeo prikupljati snage van kraljevstva kako bi napao kralja Youa. Na kraju, kada su se neprijateljske snage zbilja približile palači, kralj You je pozvao plemiće u pomoć preko signalne vatre, ali su oni mislili da je opet u pitanju šala. Na kraju su kralj You i Bofu ubijeni, a Baosi zarobljen. Smrt kralja Youa označava završetak Zapadne dinastije Zhou.

Nakon što je kralj You umro, plemići su proglasili svrgnutog princa Yijiua za kralja po imenu Ping, kako bi se nastavila dinastija Zhou. Pošto je nacionalna prijestolnica bila teško oštećena, novi kralj Ping od Zhoua je premjestio prijestolnicu na istok i tako započeo Istočnu dinastiju Zhou.

King Youova ludost je nekoliko stotina godina prethodila klasičnoj Ezopovoj basni o dječaku koji je vikao "evo vuka".

Osobna informacije uredi

Porodično ime Ji (姬 jī) na kineskom
Osobno ime Gongsheng (宮湦 gōng shēng) ili Gongnie (宮涅 gōng niè) na kineskom
Ime ere nema
Otac Kralj Xuan od Zhoua
Majka nepoznata
Supruge 1) Kraljica Shen, kći Markiza od Shena
2) Konkubina Baosi
Djeca Kralj Ping od Zhoua s kraljicom Shen i princ Bofu sa Baosi
dužina vladavine 781. pne.-771. pne.
Grob nepoznat
Hramsko ime nepoznat
Kurtoazno ime nepoznato
Posthumno ime You 幽 (pinyin yōu), doslovno znači: "sjajan"

Izvori uredi

Sima Qian, Zapisi Velikog Historičara, Vol. 4


Kralj You od Zhoua
Prethodi:
Xuan
Kralj Kine
782. pne. – 772. pne.
Slijedi:
Ping