Zemono

Zemono je naselje na Krasu u sastavu općine Vipava, a najpoznatije je po obližnjem kaštelu Zemono ili Belvedere.

Zemono
Vipava Zemono Jagdschloss 15092007 91.jpg
Karta: Najdi.si, Geopedia.si
Nadmorska visina: 114,8 m
Broj stanovnika: 79
Površina: 0,82 kv km
Poštanski broj: 5271 Vipava
Općina: Vipava
Pokrajina: Primorska
Statistička regija: Istrsko-kraška
Izvor: SURS, popis stanovništva 2002.

GeografijaUredi

Naselje se nalazi oko 2 km zapadno od Vipave, na rubu kraške doline Vipave (115 m n/v), iznad kojega se nedaleko, na brežuljku (139 m n/v) okružen vinogradima nalazi kaštel Zemono, nazvan i Belvedere.[1]

Kaštel ZemonoUredi

 
Kaštel Zemono 1954.

Izgrađen je u renesansnom stilu po uzoru na španjolske hacijende okružen vanjskim arkadama te oslikan baroknim freskama nepoznatog autora.

U njemu se često odvijaju razne priredbe: koncerti klasične muzike, likovne izložbe, a u vinskim podrumskim prostorijama (kantina) nalazi se restoran.

 
Naselje Zemono

PovijestUredi

Kaštel je izgrađen 1689. g. kao ljetnikovac ili lovački kaštel. Dokumenti o najznačajnijim trenucima kaštela Zemono nisu sačuvani, prije svega zbog uništenja u prvom svjetskom ratu radi vojnih funkcija koje je imao. Kaštel nije bio sjedište feudalnog posjeda.[2]

Kašel nije nikad bio stalno naseljen. U njemu su se vjerojatno održavale zabave feudalaca i patricija za vrijeme berbe jer je tu bila i vinska kantina. Njegov prvi vlasnik je bio vipavski feudalac Francesco Antonio Lanthieri. Prodao ga je barunu Levetzovu, koji ga je 1918. prodao Eugenu Maieru, zatim je bio u vlasti obitelji Pregelj i Kalc. Za vrijeme Jugoslavije je u njemu imala svoj prodajno-iložbeni salon Tvornica namještaja Lipa.

IzvoriUredi

  1. Seražin, 2006, str. 83
  2. Seražin, 2006, str. 84