Špekulacija

(Preusmjereno sa stranice Zemljišna špekulacija)
Za ostala značenja, vidi Špekulacija (razvrstavanje).

Spekulacija ili špekulacija u ekonomici označava financijsku akciju, odnosno trgovanje robom, valutama i vrijednosnim papirima ili posuđivanje novca i drugih sredstava koje karakterizira neuobičajeno visoka razina rizika. Svrha spekulacija jest prije svega velika i brza zarada, a koja se najčešće postiže naglim porastom cijene određene robe. Spekulacija se od ulaganja razlikuje prije svega u visokoj razini rizika; ulaganje (investicija) koje se smatra "sigurnim" i koje bi zaradu trebalo donijeti u manjim obrocima kroz duže vrijeme se ne smatra spekulacijom. Ličnosti koje obavljaju spekulacije se nazivaju spekulantima, a aktivnosti koje obavljaju spekulantskim poslovima.

Spekulacije su u pravilu karakteristične za zemlje sa razvijenom tržišnom privredom, odnosno društveno-ekonomskim sistemom čija je glavna značajka slobodno tržište. Najčešće se obavljaju zahvaljujući burzama na kojima se trguje stranom valutom, vrijednosnim papirima i raznim robama.

Spekulantski poslovi, s obzirom da im je glavni motiv brza zarada, a karakteristika nedostatak uobičajenog opreza, vrlo često ulaze u područje na rubu poslovne etike, morala, pa i pozitivnih zakonskih propisa. Pod njima se često podrazumijevaju i aktivnosti koje imaju značajke prevare, pronevjere i drugih oblika kriminala bijelog ovratnika, kao i namjerno izazivanje nestašica određene robe; kao krajnju posljedicu često mogu izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu, odnosno ekonomsku krizu i naglo i trajno osiromašenje širokih slojeva građana. Zbog svega toga izraz spekulacija i spekulant u pravilu imaju pežorativno značenje.


Eksterni linkovi uredi