Ovo je glavno značenje pojma Zeleni otok. Za druga značenja, v. Zeleni otok (razvrstavanje).

Zeleni otok, izletište s bogatim životinjskim i biljnim svijetom i vikend-naselje uz desnu, zapadnu obalu Dunava, južno od Batine u Baranji.

Zeleni otok je sedamdesetih godina 20. vijeka prestao biti otokom kad je od Batine do njega sagrađena cesta. Ubrzo potom počelo je prodavanje parcela, a vikend-naselje se otada raširilo na više od kilometra dužine - od zelenootočke (nekad nadalako poznate) čarde pa sve do dijela zvanog Vesela bara, koji je takav naziv dobio zbog čestih poplava. Čitav Zeleni otok nalazi se izvan zemljišta koje brane dunavski nasipi pa bude poplavljen kad god je vodostaj Dunava visok. Zato su neke vikendice izgrađene kao sojenice.

Na Zelenom otoku nalazi se jedina baranjska pješčana dunavska plaža, na kojoj kupača uvijek ima. Dunav kod Zelenog otoka pravi je raj za pecaroše jer ima bezbroj pecaroških mjesta, kako na obali, tako i na svakom riječnom kanalu, od tzv. "Prvog kamena" pa sve do dubokog Kazuka. Na tim se mjestima mogu pecati šarani, smuđevi, somovi, deverike, babuške...

Izletnici, pecaroši i vikendaši tvrde da se ne zna kad je Zeleni otok ljepši: zimi, ljeti, na proljeće ili u jesen. Zato se na njega mnogo lakše dolazi nego se s njega odlazi.

Izvor uredi

  • Ivica Getto: "Zeleni otok: Raj za izletnike, vikendaše i ribiče : Gdje Dunav ljubi nebo...", Glas Slavonije, 86, 27831, 48 - Osijek, 20. VIII. 2008.