Zeleni megaherc

Zeleni megaherc je radio emisija magazinskog tipa koju su od 1972. do 1990. svake subote ujutro zajednički emitirali Radio Beograd 2 i Radio Zagreb 2 (današnji Hrvatski radio 2). Predstavljala je jednu od najpopularnijih radio-emisija bivše Jugoslavije.

Zeleni megaherc
Žanrmagazin/talk show
Zemlja SFR Jugoslavija
Jezicisrpskohrvatski
Matična stanicaRadio Beograd 2
Radio Zagreb 2
Voditelj/iNikola Nešković
Vojo Šiljak
Mihajlo Tošić
Mario Mihaljević
Jovan Arežina
Ksenija Urličić
UredniciNikola Nešković i Vojo Šiljak (autori, voditelji i urednici)
Svi datumi30. decembar 1972. - 1990
Uvodna temaZeleni megaherc (izvodi Korni grupa)

Autori ideje o ovoj emisiji koja se svake subote od 7:00 do 12:00 emitovala iz studija u Beogradu i Zagrebu su poznati beogradski novinar, urednik i voditelj Nikola Nešković, autor kultne emisije "Prijatelj zvezda" i zagrebački novinar ,urednik i voditelj Vojo Šiljak. Ideja je inače rođena leta 1972. godine u Dubrovniku, u ateljeu poznate likovne umetnice Jagode Bujić.

Prva emisija je emitovana u subotu 30. decembra 1972. a prvi voditelji su bili Nikola Nešković i Vojo Šiljak. Emisija je imala dve špice – beogradsku za koju je tekst napisao Ljubivoje Ršumović, a pevao Dado Topić sa Korni Grupom, i zagrebačku za koju je tekst napisao Drago Britvić.

Emisija je uključivala i razne druge radio studije nekadašnje Jugoslavije tako da je u jednom trenutku krajem 1973. godine u isto vreme bilo uključeno 11 studija sa 11 voditelja.

Zeleni megaherc je 1974. godine stigao sa Korni grupom u Brajton koji je bio domaćin Pesme Evrovizije tako da su slušaoci u Jugoslaviji u subotu 6. aprila 1974. godine prvi put mogli da čuju i buduće pobednike članice i članoive grupe ABBA koji su bili gosti u studiju.

Poslednja emisija je emitovana 14. jula 1990, voditelji su bili Sonja Šarulin iz Zagreba i Jugoslav Ćosić iz Beograda. Direktorski i programski kolegiji Hrvatskog radija su odlučili da se emisija više ne emitira zbog neuspeha u ispravljanju "bitno narušenih temeljnih profesionalnih pravila u kreiranju, uređivanju i vođenju emisije" zbog čega je emisija "nanosila ozbiljnu programsku štetu i stalne proteste slušalaca".[1]

Reference uredi

  1. RTS. Mozaik vremena. 11. jul. 2015. (zvučni zapis počevši od 17:30)

Eksterni linkovi uredi