Zelene beretke (Bosna i Hercegovina)

(Preusmjereno sa stranice Zelene beretke (Armija RBiH))
Za ostale upotrebe, v. Zelene beretke.

Zelene beretke je naziv za (bošnjačke) paravojne jedinice, odnosno miliciju osnovanu u Bosni i Hercegovini 1991. godine, a koja je djelovala na početku rata 1992. godine. Od njih, kao i dijela jedinica Teritorijalne obrane odanih vlastima u Sarajevu, su kasnije stvorene jedinice ARBiH, odnosno redovne oružane snage Republike Bosne i Hercegovine.

Osnivanje uredi

Osnovane su 10. juna 1991.godine u Domu milicije, u Sarajevu, na zasjedanju koje je vodio Emin Švrakić.[1] Nastale su iz potrebe da se odbrani stanovništvo od napada srpske strane u mjestima gdje ta odbrana nije bila organizirana od strane lokalnih vlasti, ili ta odbrana nije bila adekvatna zbog nedostatka državnih snaga. Sastav ovih jedinica su činili isključivo dobrovoljci. Organizacijom Armije Bosne i Hercegovine, ljudstvo iz ovih jedinica je prešlo u sastav regularne AR BIH i ove jedinice su rasformirane vrlo brzo po početku dejstava.

Zelene beretke su na početku rata, u medijima srpske strane u sukobu, služile za zastrašivanje srpskog stanovništava od "muslimanskih jedinica". Postoje indicije ali ne i čvrsti dokazi koji bi mogli utvrditi da su Zelene beretke kršile međunarodne konvencije o ratovanju. Srpski mediji navode da su Zelene beretke izvršile masakr u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, za koji još uvijek niko nije odgovarao pred nadležnim sudovima.[2]

Izvori uredi

V. također uredi

Vanjske veze uredi