Zehra Deović (Foča, 9. decembra 1938 - 30. oktobra 2015) je bosanskohercegovačka pjevačica, poznata kao jedna je od najznačajnijih izvođača sevdalinki. Još kao mlada djevojka postala je članica tamošnjeg Omladinskog KUD „Jedinstvo“. Njen talenat ju je ubrzo odveo na nekadašnji Radio Sarajevo, za koji je od 1960. godine snimala isključivo bosanske sevdalinke. Pjevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama obišla je po nekoliko puta sve kontinente. Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etno muzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na radiju, ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunske kvalitete. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH. Živjela je i radila u Sarajevu.[1]

Zehra Deović
Lični podaci
Datum rođenja(1938-12-09)9. 12. 1938.
Mjesto rođenjaFoča, Zetska banovina, Kraljevina Jugoslavija,
Datum smrti30. 10. 2015. (dob: 76)
Mjesto smrtiSarajevo, BiH,
Muzički rad
Period aktivnosti1960—2015
Žanr
Instrumentvokali
Diskografska kuća
Povezani izvođači

Osim tradicionalnih bosanskih pjesama sevdalinki Zehra Deović je aktivno učestvovala i u snimanju pobožnih pjesama-Ilahija i kasida,sa kojima se pojavila kao učesnik brojnih festivala Ilahija i kasida, večeri duhovne muzike i sl.

Zehra Deović je 2005. godine dobila Grand Prix nagradu za životno djelo u kategoriji sevdaha.

Najznačajnije izvedbe uredi

Pored navedenih pjesama tu je još stotinjak drugih koje je Zehra Deović snimila za 50 godina rada na estradi, a od kojih se velik broj nalazi na Antologijama sevdalinke u izdanju BHRT-a, ali i drugim mnogobrojnim kompilacijama sevdaha.

Diskografija uredi

  • Folk zvijezda zauvijek (kompilacija, 2014)

Reference uredi

Vanjski linkovi uredi