Zaton (Dubrovnik)

Zaton se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dubrovačko je prigradsko naselje koje s naseljima Štikovica i Vrbica čini jednu cjelinu.

Zaton
Zaton na mapi Hrvatske
Zaton
Zaton
Županija Dubrovačko-neretvanska
Općina/Grad Dubrovnik
Najbliži (veći) grad Dubrovnik
Nadmorska visina 2 - 30 m
Geografske koordinate
 - z. š. 42.69 N
 - z. d. 18.04 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 858
Pošta 20235
Pozivni broj 020
Autooznaka DU
Veliki i Mali Zaton

Zemljopisni položaj uredi

Zaton je smješten u prelijepoj uvali Jadranskog mora, 8 km sjeverozapadno od Dubrovnika, uz Jadransku turističku cestu, između naselja Štikovica i Orašac. Dijeli se na Veliki i Mali Zaton.

Naziv uredi

Naziv naselja se povezuje s nazivom za morsku uvalu (uvala = zaton) u kojoj je naselje smješteno.

Povijest uredi

Za vrijeme Dubrovačke Republike Zaton je bio omiljeno mjesto za gradnju ljetnikovaca imućnije dubrovačke vlastele, pa su tu ljetnikovce sagradile obitelji Gučetić, Menčetić, Sorkočević, Saraka i Lukarević.

Tijekom Domovinskog rata, od listopada 1991. do travnja 1992. godine, Zaton su okupirale snage JNA i četničkih postrojbi, pa su mnoge kuće uništene, spaljenje i opljačkane.

Ekonomija uredi

Zaton je naselje u kojem je turizam najrazvijenija grana privrede; iako je jedno od rijetkih naselja u neposrednoj blizini Dubrovnika koje nema hotel, razvijena je uslužna djelatnost iznajmljivanja privatnih soba i apartmana. Uz turizam Zatonjani se bave i ugostiteljstvom, ribarstvom i trgovinom.

U Velikom Zatonu se nalazi nekoliko restorana, caffe barova, trgovina, poštanski ured, turistička agencija, lijepa šljunčana plaža i dobro opremljen auto-kamp.

U Malom Zatonu postoji nekoliko trgovina, restorana i betonska plaža.

Stanovništvo uredi

Zaton u velikoj većini nastanjuju Hrvati katoličke vjeroispovjesti, a prema popisu stanovništva iz 2001. godine u mjestu živi 985 stanovnika.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[1]

Napomena: U 2001. smanjeno izdvajanjem naselja Lozica. U 1857., 1869., 1921., 1931., 1981. i 1991. sadrži podatke za naselje Lozica.

Izvori uredi

Vanjski linkovi uredi


    Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Zaton (Dubrovnik) treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.