Zastražišće

Zastražišće je malo brdsko mjesto na otoku Hvaru, u sastavu općine Jelsa.

Zastražišće
Zastražišće na karti Hrvatske
Zastražišće
Zastražišće
Zastražišće na karti Hrvatske
Županija Splitsko-dalmatinska županija
Općina/Grad Jelsa
Nadmorska visina 311 m
Geografske koordinate
 - z. š. 43.1453 N
 - z. d. 16.8356 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 230
Pošta 21466 Zastražišće
Pozivni broj +385(0)21
Autooznaka ST

Zemljopisni položajUredi

Nalazi se na 43° 8' 43" sjeverne zemljopisne širine i 16° 50' 8" istočne zemljopisne dužine, 8 km zapadno od Gdinja, 5 km od Selaca Bogomoljskih i 8 km od Bogomolja te 4 km istočno od Poljica.

Od općinskog središta Jelse je udaljeno 14km, a nalazi se na nadmorskoj visini od 193 m.

StanovništvoUredi

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[1]

U podacima popisa iz 1869. sadrži podatke za naselje Poljica.

ImeUredi

Ime dolazi od stražarnice na brdu Vela Glava (305 m). Na kojem su bile postavljene zadnje straže grada Hvara, Vela Glava dominira ovim krajem i na njoj je postavljena stražarnica za dojavu požara. Sa brda Vela Glava pruža se prekrasan pogled na Makarsko primorje sa sjeverne strane i na Pelješac i Korčulu sa južne strane.

ZaseociUredi

Zastražišće se sastoji od nekoliko zaselaka: Mola Bonda, Podstrana, Donje Polje i Grudac. Zajednička su im škola, groblje, župna crkva Sv. Nikole koja se nalazi na malenom brežuljku i potjeće s kraja 19. st. U selu postoji i crkva Sv. Barbare. Selo je okruženo vinogradima, maslinama i poljima lavande. Iz zastražišća se dolazi i do nekoliko uvala na sjevernoj obali Hvara. Zastražiške uvale na sjevernoj strani gledajući od zapada prema istoku su: Vela Stiniva, Stanji Mir, Sinjava, Dubac, Kjušna, Kruševa i Pokrvenik. Osim Vele Stinive Pokrvenika i Dubca ostale uvale nisu nastenjene u zimskim mjesecima. U zimskim mjesecima u uvali Dubac jedini žitelj je poznati Hvarski ribar Ignacije Zaninović sa svojim brodom Fantazija.

IzvoriUredi

Zastražiške uvale na sjevernoj strani gledajući od zapada prema istoku su: Vela Stiniva, Stanji Mir, Sinjava, Dubac, Kjušna, Kruševa i Pokrvenik. Osim Vele Stinive Pokrvenika i Dubca ostale uvale nisu nastenjene u zimskim mjesecima. U zimskim mjesecima u uvali Dubac mjesto ima samo jednog stanovnika.

Vanjske povezniceUredi


    Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Zastražišće treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.