Zastava Latvije

(Preusmjereno sa stranice Zastava Letonije)

Zastava Letonije ponovo je usvojena 27. februara 1990. godine. Istu zastavu koristila je i nezavisna Letonija od 1918. godine do aneksije SSSR-a 1940. godine.

Razmera: 1:2

Istorija

uredi

Zastava Letonije u crveno-belo-crvenom obliku prvi put se spominje u Hronikama Livonije Ditliba fon Alnpekea, što bi je svrstavalo u red najstarijih na svetu. Hronika govori o drevnim letonskim plemenima sa severa Letonije koja su u bitku nosila crvenu zastavu sa belom prugom.

Legenda govori o smrtno ranjenom vođi jednog letonskog plemena koji je ležao uvijen u beli čaršav. Deo gde je ležao ostao je beo a ostatak je bio umrljan krvlju. U sledećoj bici taj čaršav korišćen je kao zastava i doneo je pobedu Letoncima i otada se koristi. Donekle slična legenda postoji i za zastavu Austrije.

Po navedenim istorijskim podacima, današnji izgled zastave zasluga je umetnika Ansisa Cirulisa, a urađen je u maju 1917. godine. Zajedno sa grbom, zastava je usvojena posebnim parlamentarnim dekretom Republike Letonije 15. juna 1921. godine.

Boje i razmera

uredi

"Crvena" boja letonske zastave je zapravo kestenjasta boja - posebno tamna nijansa crvene koja je sačinjena iz braon i ljubičaste boje. Ponekad se naziva i letonska crvena. Proporcije boja su 2:1:2 (crvene trake su duplo šire od bele), a razmera zastave visine i širine je 1:2.

Definicija bele

  • PANTONE White

Definicija crvene

  • PANTONE 1807C

Pantone "Letonska crvena" CMYK

  • Verzija 1 — C: 0%; M: 100%; Y: 65%; K: 47%;
  • Verzija 2 — C: 27%; M: 97%; Y: 81%; K: 27%;

Proporcije traka su slične zastavi Bocvane.

Zvanične standarte

uredi

Predsednička standarta Letonije

uredi
 
Predsednička standarta Letonije

Standarta je bela sa centralnim krstom u bojama i razmeri boja nacionalne zastave. Na sredini krsta nalazi se grb Letonije. Visina grba je 1/3 širine standarte, sa suncem na grbu u centru standarte. Širina krakova krsta i širina zastave odnose se 1:5. Sama standarta ima razmeru 3:2.

Standarta Predsednika vlade Letonije

uredi
 
Standarta Predsednika vlade Letonije

Osnova je ista kao i kod predsedničke standarte. U gornjem levom kantonu nalazi se grb Letonije. Visina grba je 5/6 visine kantona, sa suncem na grbu u sredini kantona. Odnos krakova i širine kao i srazmera zastave ista je kao kod predsedničke standarte.

Standarta Predsedavajućeg (spikera) Sejma

uredi

Standarta je u svemu jednaka standarti Predsednika vlade, osim u tome što se grb Letonije nalazi u gornjem desnom kantonu.

Standarta ministra odbrane Letonije

uredi
 
Standarta ministra odbrane Letonije

Osnov i razmere zastave iste su kao kod prethodnih standarti. Razlika je u tome što se u gornjem levom kantonu nalazi vojnička insignija, koja je 3/5 visine kantona.

Povezano

uredi

Spoljašnje veze

uredi