Zasjeda

(Preusmjereno sa stranice Zaseda)

Zaseda ili zasjeda (francuski: embuscade, italijanski: imboscata), njemački: Hinterhalt, ruski: засада), rjeđe busija, u najširem smislu izraz za iznenadni napad na neku osobu, životinje ili više njih koji se izvodi sa skrivenog i unaprijed zauzetog položaja, odnosno sam taj položaj. U biologiji se za grabežljivce koji svoj plijen nastoje uhvatiti na taj način koristi izraz grabežljivci iz zasjede.

U užem smislu se pod time podrazumijeva vojna taktika u kojoj se neprijatelja, koji je u pravilu u pokretu, napada sa skrivenih položaja; glavni cilj postavljanja zasjede jest što je moguće više smanjiti vidljivost vlastitih snaga kako bi se prilikom napada postigao efekt iznenađenja, odnosno izazvala panika ili konfuzija u njegovim redovima te tako spriječilo adekvatna reakcija i efikasno pružanje otpora.

Zasjede predstavljaju jedan od najstarijih oblika vojne taktike koji se razvio od metoda prahistorijskog lova. Obično se njihova primjena vezuje uz gerilsku strategiju, ali su ih historiji primjenjivale i redovne vojske kao dio tzv. konvencionalnog ratovanja. Tradicionalno se vezuju uz kopneno ratovanje, iako postoje primjeri uspješnih zasjeda u pomorskom i zračnom ratovanju.

Povezano uredi