Zardoz je američko-irski science fiction film snimljen 1974. godine u režiji Johna Boormana, poznat po reputaciji jednog od najbizarnijih ostvarenja svog vremena, odnosno u historiji žanra. Radnja se događa u dalekoj budućnosti, odnosno 2293. godine, kada je čovječanstvo nakon kataklizme podijeljen na šačicu besmrtnika koji zahvaljujući tehnologiji žive u izoliranom skloništu, i ostatka koji žive izložen siromašstvu i nasilju. Protagonist, koga tumači Sean Connery, je Zed, jedan od tzv. "Istrebljivača" zaduženih za držanje populacije po kontrolom, koji se infiltrira među besmrtnike i doznaje njihove tajne.

Zardoz
RežijaJohn Boorman
ProducentJohn Boorman
ScenarioJohn Boorman
Uloge
MuzikaDavid Munrow
FotografijaGeoffrey Unsworth
MontažaJohn Merritt
StudioJohn Boorman Productions
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
6. 2. 1974 (1974-02-06) (Los Angeles i New York)
[1]
Trajanje102 ili 104-105 min.[1]
Zemlja Irska
 SAD[1]
Jezikengleski
Budžet1,57 mil. $[2]
Bruto prihod1,8 mil. $ (SAD i Kanada)[3]

Zardoz je nastao nedugo nakon što je Boormanu otkazan projekt ekranizacije Gospodara prstenova. Film, za koji je Boorman napisao i scenario, se isticao pokušajem da se špekulira u budućnosti čovječanstva, te su u njemu korišteni brojni motivi koji će se kasnije često koristiti u žanrovskim djelima, pogotovo postapokaliptičnog ili distopijskog žanra. Film, međutim, nije imao uspjeha ni kod publike, a ni kod kritike, a što su mnogi tumačili Boormanovim režijskim stilom, koji je radnju i likove činio nejasnim. Najviše je, međutim, u oči upao groteskni kostim koji nosi polugoli Connery, a zbog koga veliki dio publike Zardoz više nije mogao shvatiti ozbiljno. Iako je ulazio u izbore najgorih filmova svih vremena, kod dijela poklonika žanra je sa vremenom dobio određeni kult status.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Zardoz u katalogu Američkog filmskog instituta
  2. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p257
  3. Solomon p 232.

Vanjske veze uredi