Zardoz
Režija John Boorman
Producent John Boorman
Scenario John Boorman
Uloge
Muzika David Munrow
Fotografija Geoffrey Unsworth
Montaža John Merritt
Studio John Boorman Productions
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere
6. februar 1974 (1974-02-06) (Los Angeles i New York)
[1]
Trajanje 102 ili 104-105 min.[1]
Zemlja  Irska
 SAD[1]
Jezik engleski
Budžet 1,57 mil. $[2]
Bruto prihod 1,8 mil. $ (SAD i Kanada)[3]

Zardoz je američko-irski science fiction film snimljen 1974. godine u režiji Johna Boormana, poznat po reputaciji jednog od najbizarnijih ostvarenja svog vremena, odnosno u historiji žanra. Radnja se događa u dalekoj budućnosti, odnosno 2293. godine, kada je čovječanstvo nakon kataklizme podijeljen na šačicu besmrtnika koji zahvaljujući tehnologiji žive u izoliranom skloništu, i ostatka koji žive izložen siromašstvu i nasilju. Protagonist, koga tumači Sean Connery, je Zed, jedan od tzv. "Istrebljivača" zaduženih za držanje populacije po kontrolom, koji se infiltrira među besmrtnike i doznaje njihove tajne.

Zardoz je nastao nedugo nakon što je Boormanu otkazan projekt ekranizacije Gospodara prstenova. Film, za koji je Boorman napisao i scenario, se isticao pokušajem da se špekulira u budućnosti čovječanstva, te su u njemu korišteni brojni motivi koji će se kasnije često koristiti u žanrovskim djelima, pogotovo postapokaliptičnog ili distopijskog žanra. Film, međutim, nije imao uspjeha ni kod publike, a ni kod kritike, a što su mnogi tumačili Boormanovim režijskim stilom, koji je radnju i likove činio nejasnim. Najviše je, međutim, u oči upao groteskni kostim koji nosi polugoli Connery, a zbog koga veliki dio publike Zardoz više nije mogao shvatiti ozbiljno. Iako je ulazio u izbore najgorih filmova svih vremena, kod dijela poklonika žanra je sa vremenom dobio određeni kult status.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Zardoz u katalogu Američkog filmskog instituta
  2. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p257
  3. Solomon p 232.

Vanjske vezeUredi