Otvori glavni meni

Geografske karakteristikeUredi

Taj lanac od 14 niskih otoka, niže se od luke Den Helder, prema istoku duž obala provincija Sjeverna Holandija, Friesland i Groningen, sve do estuarija rijeke Ems kod njemačke granice. [2] Građeni su od pjeska i blata, od kopna su odvojeni uskim pojasom plićaka i nanosima plimnog blata, a nastali su zahvaljujući periodičnim slijeganjima, olujama i poplavavama. [2] Naseljeni otoci tog arhipelaga su Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland i Schiermonnikoog, najveći među njima Texel, danas ima još veću površinu, zahvaljujući izgradnji brojnih poldera. [2] Za razliku od njega, otoci Terschelling, Ameland i Schiermonnikoog imaju puno manje poldera. Razbacane farme i rijetka naselja tipična je topografija na svih pet glavnih otoka. [2]

PrivredaUredi

Malobrojno stanovništo tih otoka uglavnom se bavi ribarstvom, ovčarstvom, stočarstvom i uzgojem raži, zobi i krumpira. U novije doba brojne pješčane plaže i pitoreskna naselja, privlače sve više turista[2], pa i to postaje sve važnija stavka u lokalnoj ekonomiji.

Na arhipelagu se nalazi i rezervat prirode i to na sjeveru otoka Texel, u kraju zvanom - Eierland, u njemu se gnijezdi na hiljade morskih ptica. [2]

Brojni stanovnici tog arhipelaga još uvijek govore zapadnofrizijski, jezik sličan holandskom, ali ipak poseban. [2]

Otoci arhipelagaUredi

Pogledajte i ove straniceUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 "West Frisian Islands" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/640147/West-Frisian-Islands. pristupljeno 21. 01. 2014. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 "Frisian Islands" (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/220483/Frisian-Islands. pristupljeno 20. 01. 2014. 

Vanjske vezeUredi