Sirijski Kurdistan

(Preusmjereno sa stranice Zapadni Kurdistan)

Sirijski Kurdistan, Rožava ili Zapadni Kurdistan (kur. Rojavaya Kurdistanê) je samoproglašeni autonomni region u Siriji. Deo je istorijske regije Kurdistan, čiji se jugozapadni deo nalazi u sastavu Sirije. Ovaj prostor obuhvata severne i istočne delove Sirije. Prema procenama, u Siriji živi između 1.750.000 i 2.200.000 Kurda.

Sirijski Kurdistan
(Rožava)
Rojavayê Kurdistanê
Zastava (nedostaje slika grba)
Zastava Grb
Položaj Sirijskog Kurdistana
Država  Sirija
Glavni grad Kamišlo
Površina 31.000 km²
Stanovništvo /.
 - Broj /
 - Gustina stanovništva / st./km²
Područja Sirije pod vojnom kontrolom Kurda (u tamnoj žutoj boji) tokom Sirijskog građanskog rata
Kurdi u gradu Afrin

Istorija uredi

Ovo područje ulazi u sastav Sirije nakon Prvog svetskog rata. Tokom Sirijskog građanskog rata 2011—2013. godine, sirijski Kurdi su formirali svoje oružane snage pod nazivom Narodne zaštitne jedinice, koje su uspostavile kontrolu nad velikim delom Sirijskog Kurdistana. Takođe je formiran i Kurdski vrhovni komitet, kao upravno telo na teritoriji Sirijskog Kurdistana pod kontrolom kurdskih oružanih snaga. Za sedište komiteta određen je grad Kobane (na arapskom: Ajn al-Arab). U novembru 2013. godine, Kurdski vrhovni komitet je proglasio autonomiju regije, a tada je formirana i regionalna vlada.

Teritorija uredi

Do juna 2015. godine, područja pod kontrolom Kurda su faktički bila podeljena u četiri teritorijalno odvojene enklave, dok su ostatak proklamovane teritorije Sirijskog Kurdistana pod kontrolom držale vojne snage Asadove vlade, pobunjenika i ISIL-a.

U junu 2015. kurdske oružane snage su preuzele kontrolu nad područjem uz tursku granicu, koje je razdvajalo kantone Džezira i Kobani, čime su ovi kantoni teritorijalno povezani. Izvan ove kontinuirane kurdske teritorije ostalo je područje kantona Efrin, kao i kurdska enklava u gradu Alep.

Administrativna podela uredi

 
Faktičke granice tri kantona koji čine Sirijski Kurdistan u februaru 2014.

Sirijski Kurdistan je tokom 2014. godine administrativno podeljen na tri kantona:

Gradovi uredi

U junu 2015. pod kontrolom Kurda su se nalazili sledeći značajniji gradovi na severu Sirije:

Demografija uredi

 
Severni delovi Sirije nastanjeni Kurdima (1935. godine).
 
Severni delovi Sirije nastanjeni Kurdima (danas).

Područje Sirijskog Kurdistana pored Kurda nastanjuju i Arapi, Asirci, Turkmeni i drugi. Glavna religija je sunitski islam, a zastupljeni su i hrišćanstvo i jezidizam.

Povezano uredi