Bombetoka

Zaljev na Madagaskaru
(Preusmjereno sa stranice Zaljev Bombetoka)

Bombetoka je zaljev na sjeverozapadnoj obali Madagaskara, pored grada Mahajange, gdje rijeka Betsiboka utječe u Mozambički kanal.

Bombetoka
Slika Zaljeva Bombetoka iz satelita
Slika Zaljeva Bombetoka iz satelita
Slika Zaljeva Bombetoka iz satelita
Koordinate: 15°48′S 46°16′E / 15.800°S 46.267°E / -15.800; 46.267
Država  Madagaskar
Karta
Bombetoka na mapi Madagaskara
Bombetoka
Bombetoka
Zaljev Bombetoka na karti Madagaskara

Geografija uredi

Zaljev Bombetoka je zapravo uvir rijeke Betsiboke u more, koja tu ima veliku deltu u kojoj su se formirali brojni otoci i pješčana lida zbog velike količine sedimenata koje donose riječne vode. Uz obale Bombetoke i na otocima u zaljevu, vegetacija se sastoji uglavnom od šuma mangrove. Danas je zaljev najveća preostala zajednica mangrova na Madagaskaru, koja pruža utočište brojnim zajednicama mekušaca i rakova, odnosno stanište za morske kornjače, ptice, i dugonge. Na sjeverozapadnoj obali Madagaskara, šume mangrove i koraljni grebeni zajednički formiraju dinamične, raznolike obalne ekosisteme. Mangrove apsorbiraju riječne sedimente, dok koraljni grebeni služe kao barijera za šume mangrova od oceanskih valova.

Vode zaljeva Bombetoke bogate su škampima, a obale plantažama riže i kave.

Nanos sedimenata i protočnost voda u zaljevu značajno se promijenio tokom proteklih 30 godina, zbog dramatičnog povećanje sedimenta u vodama rijeke Betsiboke, osobito na ušću i delti. Te promjene negativno su utjecale na poljoprivredu, ribarstvo i transport Mahajange, jedne od najvećih luka Madagaskara.[1]

Bilješke uredi

Vanjske veze uredi