Zakutna ulica

U romanima o Harryju Potteru britanske spisateljice J. K. Rowling i u njihovim filmskim adaptacijama, Zakutna je ulica (engleski: Diagon Alley) cesta, odnosno ulica, koja se nalazi u Londonu. Dostupna je vješticama i čarobnjacima, ali skrivena je za bezjake. Međutim, bezjacima je dozvoljen pristup ulici ako dolaze kao pratnja svoje djece čarobnjaka. Čini se da je Zakutna ulica ekonomsko središte britanskog čarobnjačkog svijeta. U ulici se, između ostalog, nalaze Ollivanderova trgovina čarobnih štapića (proizvođač kvalitetnih čarobnih štapića od 382. godine prije Krista), banka Gringotts koju vode goblini i Odjeća za sve prigode kod gospođe Malkin. Ostale trgovine uključuju knjižaru Krasopis i bugačica, Eeylopsovu kuću sova, Kvalitetnu metlobojsku opremu i Šuplji kotlić.

Lokacija iz serijala Harry Potter
Diagon alley.jpg
Zakutna ulica
Prvo pojavljivanjePhilosopher's Stone
LokacijaUjedinjeno Kraljevstvo London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Stalni stanariGarrick Ollivander i dr.

Postoje i druga mjesta za kupovinu osim Zakutne ulice: mjestašce Hogsmeade u blizini Hogwartsa i ozloglašena Ulica Nokturno u kojoj se većinom nalaze dućani u koje ne zalaze pošteni čarobnjaci kao što su Borgin i Burkes koji prodaju uklete predmete i predmete za bavljenje crnom magijom.

Jedan od ulaza u Zakutnu ulicu je u Šupljem kotliću. Kako bi se došlo do Zakutne ulice, treba doći do zida koji se nalazi iza gostionice i kucnuti određenu ciglu nakon čega se u sredini zida pojavljuje rupa kao ulaz u Zakutnu ulicu. Zbog pojačanog prometa u i iz Zakutne ulice, u nju se češće putuje drugim magičnim načinima kao što su aparacija ili korištenje Letimreže.

DVD izdanje filma Harry Potter i Odaja tajni uključuje "obilazak" Zakutne ulice u obliku malog filma koji je sniman na istom filmskom setu kao i sam film.

Upozorenje: Slijede detalji zapleta ili kompletan opis.

Čarobnjačka banka GringottsUredi

Dnevni prorokUredi

Eeylopsova kuća sovaUredi

Krasopis i bugačicaUredi

Kvalitetna metlobojska opremaUredi

Imaju najnovije metle.U HP1 prodaju Nimbus 2001,koju je Harry dobio u Hogwartsu. U HP3 najnovija metla je Vatrena munja.Harry ju dobiva od Siriusa.Te metle je naručila i reprezentacija Irske.

LjekarnaUredi

Magična menažerijaUredi

Neimenovana trgovina kotlićaUredi

Odjeća za sve prigode kod gospođe MalkinUredi

Ollivanderova trgovinaUredi

Slastičarnica Floreana FortescueaUredi

Šuplji kotlićUredi

Trgovina čarobnjačkih artikala za zabavu i razonoduUredi

Weasleyjevi čarozeziUredi

Prodavaonicu su osnovali Fred i George Weasley 1994, počeli ju reklamirati 1995, a otvorili je 1996. godine. Prodavaonica je namijenjena prodaji zabavnih predmeta, koji se većinom koriste za zabavljanje i zbijanje šala na tuđi račun, iako prodaje i predmete namijenjene Obrani od Mračnih Sila. Neki od predmeta koji se mogu pronaći u trgovini jesu patuljaste pufnice, prah za instant mrak, produžne uši i ljubavni napici. Prodavaonica je šareno obojana, velika i prepuna zanimljivih predmeta.

Manje trgovineUredi

StaretinarnicaUredi

WhizzHard BooksUredi

Obscurus BooksUredi

Vanjske vezeUredi