U romanima o Harryju Potteru britanske spisateljice J. K. Rowling i u njihovim filmskim adaptacijama, Zakutna je ulica (engleski: Diagon Alley) cesta, odnosno ulica, koja se nalazi u Londonu. Dostupna je vješticama i čarobnjacima, ali skrivena je za bezjake. Međutim, bezjacima je dozvoljen pristup ulici ako dolaze kao pratnja svoje djece čarobnjaka. Čini se da je Zakutna ulica ekonomsko središte britanskog čarobnjačkog svijeta. U ulici se, između ostalog, nalaze Ollivanderova trgovina čarobnih štapića (proizvođač kvalitetnih čarobnih štapića od 382. godine prije Krista), banka Gringotts koju vode goblini i Odjeća za sve prigode kod gospođe Malkin. Ostale trgovine uključuju knjižaru Krasopis i bugačica, Eeylopsovu kuću sova, Kvalitetnu metlobojsku opremu i Šuplji kotlić.

Lokacija iz serijala Harry Potter
Zakutna ulica
Prvo pojavljivanjePhilosopher's Stone
LokacijaUjedinjeno Kraljevstvo London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Stalni stanariGarrick Ollivander i dr.

Postoje i druga mjesta za kupovinu osim Zakutne ulice: mjestašce Hogsmeade u blizini Hogwartsa i ozloglašena Ulica Nokturno u kojoj se većinom nalaze dućani u koje ne zalaze pošteni čarobnjaci kao što su Borgin i Burkes koji prodaju uklete predmete i predmete za bavljenje crnom magijom.

Jedan od ulaza u Zakutnu ulicu je u Šupljem kotliću. Kako bi se došlo do Zakutne ulice, treba doći do zida koji se nalazi iza gostionice i kucnuti određenu ciglu nakon čega se u sredini zida pojavljuje rupa kao ulaz u Zakutnu ulicu. Zbog pojačanog prometa u i iz Zakutne ulice, u nju se češće putuje drugim magičnim načinima kao što su aparacija ili korištenje Letimreže.

DVD izdanje filma Harry Potter i Odaja tajni uključuje "obilazak" Zakutne ulice u obliku malog filma koji je sniman na istom filmskom setu kao i sam film.

Čarobnjačka banka Gringotts uredi

Dnevni prorok uredi

Eeylopsova kuća sova uredi

Krasopis i bugačica uredi

Kvalitetna metlobojska oprema uredi

Imaju najnovije metle.U HP1 prodaju Nimbus 2001,koju je Harry dobio u Hogwartsu. U HP3 najnovija metla je Vatrena munja.Harry ju dobiva od Siriusa.Te metle je naručila i reprezentacija Irske.

Ljekarna uredi

Magična menažerija uredi

Neimenovana trgovina kotlića uredi

Odjeća za sve prigode kod gospođe Malkin uredi

Ollivanderova trgovina uredi

Slastičarnica Floreana Fortescuea uredi

Šuplji kotlić uredi

Trgovina čarobnjačkih artikala za zabavu i razonodu uredi

Weasleyjevi čarozezi uredi

Prodavaonicu su osnovali Fred i George Weasley 1994, počeli ju reklamirati 1995, a otvorili je 1996. godine. Prodavaonica je namijenjena prodaji zabavnih predmeta, koji se većinom koriste za zabavljanje i zbijanje šala na tuđi račun, iako prodaje i predmete namijenjene Obrani od Mračnih Sila. Neki od predmeta koji se mogu pronaći u trgovini jesu patuljaste pufnice, prah za instant mrak, produžne uši i ljubavni napici. Prodavaonica je šareno obojana, velika i prepuna zanimljivih predmeta.

Manje trgovine uredi

Staretinarnica uredi

WhizzHard Books uredi

Obscurus Books uredi

Vanjske veze uredi