Zakonodavno vijeće (Novi Zeland)

Zakonodavno vijeće Novog Zelanda (engleski: New Zealand Legislative Council) je od 1841. godine bilo prvo zakonodavno tijelo na Novom Zelandu, a od 1853. godine gornji dom novozelandskog parlamenta.

Zakonodavno vijeće Novog Zelanda
New Zealand Legislative Council
Vrsta
Vrsta gornji dom novozelandskog parlamenta
Historija
Osnovano 1. srpnja 1841.
Raspušteno 31. prosinca 1951.
Vodstvo
Predsjednik William Swainson (prvi)
00000000000 Thomas Otto Bishop (posljednji)
Mjesto zasjedanja
Parliament Buildings, Wellington.jpg
Novi Zeland Parliament House, Wellington, Novi Zeland

Zakonodavno vijeće je u periodu od 1841. do 1853. imalo ovlasti izdavanja ordonansi, a sastojalo se od guvernera, kolonijalnog tajnika i kolonijalnog blagajnika. Od 1853. godine, kada je redefinirano kao gornji dom, Zakonodavno vijeće je imalo nadzornu funkciju, odnosno ovlasti ocjenjivati i mijenjati zakone koje izglasa Predstavnički dom. Vijećnici su, za razliku od predstavnika, bili imenovani na doživotne mandate, isprva od strane generalnog guvernera, a kasnije od strane premijera. Broj članova nije bio fiksno uređen, ali je bilo uputno da ih bude više od 10, ali ne više od 15.

Polovicom XX. vijeka, Zakonodavno vijeće se smatralo neefikasnim i politički nevažnim, što je 1951. godine dovelo do njegova potpunog ukidanja. Iako su se kasnije javili pokušaji obnove Zakonodavnog vijeća ili nekog drugog oblika gornjeg doma, Novi Zeland danas, još uvijek, ima jednodomni parlament.