Paris enquêtes criminelles

(Preusmjereno sa stranice Zakon i red: Pariz)

Zakon i red: Pariz (francuski Paris enquêtes criminelles) je bila francuska kriminalistička serija koju je stvorio Dick Wolf. Serija se od svoje premijere 3. avibnja 2007., pa do prekida emitiranja 8. studenog 2008. emitirala na TF1. Radnja serije bila je smještena je u Parizu i podijeljenja je na dio u kojem policija istražuje slučaj i traži krivca i dio u kojem tužiteljstvo proganja krivce na sudu.

Zakon i red: Pariz
KreatorDick Wolf
NastupajuVincent Perez
Sandrine Rigaux
Jacques Pater
Hélène Godec
Laure Killing
Audrey Looten
Uvodna temaTheme of Paris enquêtes criminelles
Zemlja porijekla Francuska
Jezik/cifrancuski jezik
Broj serijala3
Broj epizoda20 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanjec. 55 min
Emitiranje
Originalni kanalFrancuska TF1
Originalno prikazivanje3. svibnja 2007. – 11. studenog 2008.
Kronologija
Srodne emisijeZakon i red
Zakon i red: Odjel za žrtve
Zakon i red: Zločinačke nakane
Zakon i red: Suđenje pred porotom
Zakon i red: Los Angeles
Zakon i red: UK

Format uredi

Serija se od dva dijela: prvi dio u kojem detektivi istražuju slučaj, a drugi dio u kojem tužiteljstvo sudski proganja osumnjičene.

Ovaj ogranak je jedini ogranak u kome nije bilo uvodnih reči niti kartica sa natpisima između scena.

Likovi uredi

Zakon i red: Pariz je, kao i originalni "Zakon i red", poznat po mnogim izmjenama u glumačkoj postavi.

No, dvoje glumaca su izmike, a to su Vincent Perez i Laure Killing koji su jedini bili u celoj seriji.

Glumac Lik Pozicija Sezone
1 2 3
Vincente Perez Vinsent Revel Viši detektiv (komandir) Glavni
Sandrine Rigaux Kler Savinji Niži detektiv (poručnik) Glavni
Jacques Pater Bonfoa Šef postaje (načelnik) Glavni
Hélène Godec L'Erbije Sudija Glavni
Laure Killing Fontana Okružni tužitelj Glavni
Audrey Looten Melani Ruso Niži detektiv (poručnik) Glavni

Glumačka postava uredi

Sezona 1 uredi

Na početku serije u glavnu postavu ulaze Vincente Perez, Sandrine Rigaux, Jacques Pater i Hélène Godec. Laure Killing se od 4. epizode pojavljivala naizmenično sa Hélène Godec. Kada je Hélène Godec napustila glavnu postavu nakon 5. epizode, Laure Killing je postala stalni član. Sandrine Rigaux i Jacques Pater su napustili seriju na kraju 1. sezone.

Sezone 2-3 uredi

Audrey Looten je zamjenila Sandrine Rigaux na početku 2. sezone. Jacquesa Patera nitko nije zamjenio.

Epizode uredi

Sezona 1 (2007) uredi

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja
11 Utvara Gilles BéhatLuc Bossi i Franck Olivier3. 5. 2007 (2007-05-03)
Savigny i Revel istražuju smrt Maleka Kelkala, čovjeka koji je objavljen dan prije, nakon što je proveo deset godina za pljačku. U džepovima žrtava nalaze se dva tragova: bilješka koja miris amonijaka i modna brošura s simbolom jednoroga. 
22 Rekvijem za ubicu Gilles BéhatEmmanuel Bézier, Franck Olivier i Anne Peyrègne3. 5. 2007 (2007-05-03)
Crkva sv. Eustache. Argument se protivi dva beskućnika koji se međusobno optužuju za krađu novca iz potrage. Odvojili su ih Maurice Bossart, jedan od sakristana. Upozorenje uz buku, otac Roche također intervenira kako bi smirio. Kasnije navečer, najmlađi od dvojice muškaraca, Thomas, vraća se u crkvu. Kad se upozna s Bossartom, uhvati slomljen vrat boca i ubi ga. 
33 Zakletva Gilles BéhatFrédéric Azémar, Cédric Salmon i Franck Olivier10. 5. 2007 (2007-05-10)
Banda kriminalaca organizira pljačku zlatara Vendômea. Nakon njih, ostavljaju leševe dvoje tinejdžera i jednog od njihovih suučesnika, Matéoa, računalnog stručnjaka. 
44 Zavisnost Bertrand Van EffenterreEmanuelle Michaux i Franck Olivier10. 5. 2007 (2007-05-10)
Očekivani otac, Alex je jedini sin Gospođe de Gersand, koji živi luksuzno jer je naslijedila od svog supruga. Toxicomaniac već godinama, Alex pokušava "zaustaviti" nakon sastanka s Ninom. Zajedno, žele se nositi i umnožiti projekte otkako su saznali o Nininoj trudnoći. 
55 Čovek sa skalpelom Gilles BéhatNathalie David-Weill i Franck Olivier17. 5. 2007 (2007-05-17)
Pierre Clément je poznati estetski kirurg. Bez vijesti o svojoj supruzi, Valerie, odlazi u kriminalnu brigadu da prijavi nestanak. Savigny i Revel pitaju Valérijevu sestru, Juliette. Kaže im da je njezin šurjak varao ženu. 
66 Anđeo smrti Bertrand Van EffenterreGoacchino Campanella i Franck Olivier17. 5. 2007 (2007-05-17)
Nakon treće smrti zbog srčanog udara pacijenta, unutarnje upozoravajuće vlasti. Prvi usmjerava istragu pir i Savigny na tragu jednog „anđela smrti” prije otkrivanja da se radi o opasnom kriminalcu koji nije oklijevao zlonamjerno kapsule lijekova za isključivo u svrhu izazvati skandal za javno zdravstvo i primati naknadu od farmaceutske tvrtke. 
77 Jedan čovek, njih previše Bertrand Van EffenterreHélène Couturier i Franck Olivier24. 5. 2007 (2007-05-24)
Smanjeno tijelo čovjeka nalazi se u sobi velikog pariškog hotela. Izbjegnut, Benoît Bouvier je umro pod udarcima pepeljare. Tijekom istrage, Revel i Savigny otkrivaju da je imao vezu s braćnom ženom čiji je muž i još jedan par mučeni. Potonji bi tada naredili ubojstvu da se osveti. 
88 Senka pravde Bertrand Van EffenterreVincent Costi i Franck Olivier24. 5. 2007 (2007-05-24)
Traumautisé zbog pobačaja svoje djevojke dok su bili učenici, Arnaud Malbourg odlučuje se osvetiti. Za njega, oni koji prakticiraju abortus ili promicanje pobačaja, svi su ljudi koji će ubiti. Zatim organizira ubojstvo dr. Bérauda, ​​poznatog praktikanta, kojeg je varao dok je potonji kod svoje obitelji kod kuće. 

Sezona 2 (2008) uredi

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja
91 Tajna povreda Gérard MarxYann Mège i Franck Ollivier20. 3. 2008 (2008-03-20)
Stéphane Collineau, poslovni čovjek koji izgleda uspije, pun je duga. Kad se njegova supruga i dvije kćeri zagonetno nestaju, Revel i Rousseau se boje da ih je, do kraja, gurnulo, nije ih ubio. Uskoro će otkriti da se bave otmicama s otkupninom. 
102 Otkupi Jean-Teddy FilippeSinopsis: Luc Bossi
Scenario: Luc Bossi i Franck Ollivier
20. 3. 2008 (2008-03-20)
Žena je pronađena mrtva u svom stanu. Njegov sin, upravo iz zatvora zbog ubojstva djevojke prije petnaest godina, čini se da je idealni krivac. No, tijekom istrage, Revel i Rousseau će otkriti da je majka, nakon borbe za dokazivanje nevinosti svoga sina, nedavno promijenila svoje stajalište. Otišla je kapetanu Renaudu, čovjeku koji je uhitio svog sina, koji je također Revelov bivši partner na krivnji Versailles. 
113 Pogrebna soba Gérard MarxLuc Bossi i Franck Ollivier27. 3. 2008 (2008-03-27)
Jaka žena, Alice du Pomeuil posjeduje prestižni hotel u središtu Pariza. Julie, njezina jedina kći i buduća nasljednica osnivanja, angažirana je za borilački Jacquin, financijski analitičar u glavnoj investicijskoj banci. Međutim, njegova majka ne izgleda vrlo povoljno u budućoj zajednici njezine kćeri. Nakon zamjene s njezinom kćeri, pronađena je mrtva u svom apartmanu... Alice du Pomeuil ubijena je ubrizgavanjem smrtonosne doze Botoxa. Tijekom svoje istrage Revel i Rousseau otkrivaju da Julie pati od psihološkog poremećaja koji ju čini posebno ranjivim na ljutnju. Je li mogla ubiti vlastitu majku u hladnoj krvi? Je li sama djelovala ili je manipulirala? 
124 Zemljište Gérard MarxSinopsis: Cédric Salmon
Scenario: Cédric Salmon
27. 3. 2008 (2008-03-27)
Čini se da netko želi smrt zamjenika javnog tužitelja u Parizu. Potonji je predmet prijetnji i čudesno bježi zarobljenom kuriru koji ozbiljno ozlijedi svog službenika. Istraga navodi Revela i Rousseaua da sumnjaju da je njegova žena, poznati odvjetnik, stavila ugovor na glavu supruga preko zatvorenika kojemu je obećala, zauzvrat, da se brani. Koji bi bio njegov motiv? Riješite se svog supruga od kojeg se ne može odvajati bez plaćanja teške mirovine. Osim ako slučaj skriva još perverzniju manipulaciju. 
135 Krik u noći Jean-Teddy FilippeFrédéric Azémar3. 4. 2008 (2008-04-03)
Tijelo mlade žene koja je nedostajala dvadeset godina nalazi se u Seini. S ovog jezivog otkrića, istraživači su nastavili istragu koja progoni pir godinama: nestanak ove mlade žene, prije dvadeset godina, bio je jedan od njegovih prvih istraživanja. Njihovo istraživanje ih je dovelo do Joel, čovjek malo „izgubljeno” oni sumnjaju da su postupali s suučesnik, Jean-Christophe Baillard, briljantan inženjer, prijatelj Joel tijekom dvadeset godina istraživanja ... godina, koji je zapravo opasni psihopat. 
146 Ljubavno ludilo Jean-Teddy FilippeFrédéric Azémar3. 4. 2008 (2008-04-03)
Otac je ubijen tijekom osamnaest godina njegova sina. Tijekom istrage, Revel i Rousseau otkrivaju da je bio u procesu razvoda s suprugom Julie, a osobito usred sukoba oko skrbništva nad djecom. Uvjeren da je njezina supruga seksualno zlostavljana od njezine kćeri, Julie je zamolila jednog od svojih prijatelja, dr. Chauveaua, psihijatra specijaliziranog za kaznena pitanja, da intervenira kako bi djevojka razgovarala. Ona ne zna da je dovela vuka u nabor i da je psihijatar ubio svog bivšeg supruga u ludi i patetičnoj nadi da će je osvojiti. 

Sezona 3 (2008) uredi

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja
151 Trgovina Jean-Teddy FilippeFranck Ollivier23. 10. 2008 (2008-10-23)
Fanny Derrien radi u odjelu za prtljagu velike pariške zračne luke. Ništa se ne čini za nju: ona ima problema s dečkom, a njegov automobil prijeti da se razbije na putu za rad i njegovi suradnici ga neprestano ljuti. Jedne noći, ona ne ode kući i nalazi se mrtva u prtljažniku njezina automobila. Nakon sumnje da je zaručnik žrtve, Revel i Rousseau zainteresirani su za njegove kolege. Otkrivaju da su ga mjesecima uznemiravali, uznemiravanje koju je više puta žalila Philippeu Galandu, svom nadzorniku i jedinom kojoj je doista vjerovala. Međutim, čini se da ovaj potonji nije napravio mnogo Fannyjevih pritužbi. 
162 Priviđenja Dominique TabuteauFranck Ollivier23. 10. 2008 (2008-10-23)
Psihijatar je ubijen dok pokušava stupiti u kontakt s šogorom, šizofrenom hospitaliziranom u psihijatrijskoj klinici. Tijekom istrage, Revel i Rousseau otkrivaju da je ovaj liječnik trebao ažurirati muljaža osiguranja koje je orkestrirao par koji je bio odgovoran za ovu ustanovu. Fizirao je neizbježnu skrb u ime svojih stanovnika. 
173 Pogrebna soba Gérard MarxLuc Bossi i Franck Ollivier30. 10. 2008 (2008-10-30)
Mladi student arhitekture ubijen je u dvorani Gare de l'Est. Istraživanje Revela i Mélanie Rousseau im kaže da je upravo odabran među deset finalista za veliki arhitektonski projekt za četvrti La Défense. Omiljeni natječaj je sada Xavier-Michel Corbin, poznati arhitekt koji je izgledao kao čudna fascinacija mladom čovjeku koji je ubijen. 
184 Veliki život Dominique TabuteauElizabeth M. Cosin30. 10. 2008 (2008-10-30)
Kći istaknutog biznismena prvi je otkrio tijelo svoga oca, koji je ubio tijekom nedjeljnog jutra igranje golfa. Sumnjivo zbog oštre svađe noći s ocem, mlada žena ima naviku pohađaju trendovski noćni klub koji izgleda kao središte trgovine drogom. Revel i Melanie otkriju da njihov osumnjičeni nije ništa drugo nego bivši partner potonjeg glupog, Antoine Copeau, koji je pod lažnim identitetom postao upravitelj kutije u kontekstu tajne operacije. 
195 Zločin iz ljubavi Dominique TabuteauFranck Ollivier6. 11. 2008 (2008-11-06)
Jedan zamjenik gradonačelnika Pariza ubijen je u njegovu automobilu, jedne večeri kad je u pratnji kuće bio mladi socijalni radnik s kojim je proveo večer. Strastveni zločin ili politički atentat, Revel i Mélanie Rousseau pitaju se o istinskom motivu ubojice. Uskoro su shvatili da je to bio socijalni radnik koji je bio ciljani, a drugo ubojstvo bilo je dimno platno koje je namjeravalo zastojati tragove. I maknuti istražitelje daleko od desetogodišnjeg darovitog dječaka koji bi mogao biti u srcu ovog slučaja. 
206 Kao brat Dominique TabuteauFranck Ollivier6. 11. 2008 (2008-11-06)
Trostruko ubojstvo u nekoliko minuta stavlja istražitelje na stazu policajca BAC-a s poremećajima osobnosti. Ovo otkriće ima duboke rezonancije u Revelu jer je osumnjičeni njegov polubrat kojeg nije godinama vidio i koga otkriva pate od iste štete kao i njihova majka. 

Emitiranje uredi

Serija Zakon i red: Pariz se emitovala u Francuskoj na kanalu TF1.

Izvori i napomene uredi