SAO Bosanska Krajina

(Preusmjereno sa stranice Zajednica Opština Bosanske Krajine)
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Krajina (razvrstavanje).

SAO Bosanska Krajina (skraćeno od Srpska Autonomna Oblast Bosanska Krajina), je bila srpska autonomna oblast na području SR BiH. Nazivana je još i Autonomna Oblast Krajina. SAO Bosanska Krajina se nalazila u Bosanskoj Krajini, i njen glavni grad je bila Banja Luka. Kasnije, ova oblast je postala deo Republike Srpske.

SAO Bosanska Krajina
Srpska autonomna oblast Bosanska Krajina
Zastava Grb
Zastava Grb
Teritorija SAO Bosanske Krajine (crvena)
Teritorija SAO Bosanske Krajine (crvena)
Geografija
Zemlja Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
Prestonica Banja Luka
Društvo
Zvanični jezici srpski
Vladavina
Titula vladara predsjednik
Vladajuća partija Srpska demokratska stranka
Osnivanje 1991
Prestanak 1992
Status autonomna oblast
Događaji
Prethodnici i naslednici
Prethodile su: Nasledile su:
Flag of Bosnia and Herzegovina (1946–1992).svg Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina (SFR Jugoslavija) Srpska Republika Bosna i Hercegovina Flag of the Republika Srpska.svg
[[Portal:]]

IstorijaUredi

SAO Bosanska Krajina se formirala u leto i jesen 1991. Njen cilj, kao i cilj ostalih SAO u SR BiH, je bio da okupi predele u kojima većinski žive Srbi, da ih organizuje, i da tako spreči eventualnu nezavisnost BiH.

SAO Bosanska Krajina je stvorena od Zajednice Opština Bosanske Krajine, 16. septembra 1991. godine, sa time što u početku nije uključivala oblasti Cazinske Krajine i opštine Prijedor. Slične stvari su se dešavale u ostalim zajednicama opština u BiH gde su Srbi činili većinu.

Oko 16. septembra 1991., Zajednica Opština Bosanske Krajine postaje Autonomni Region Krajina (ARK), koji se sastojao od sledećih opština: Banja Luka, Bihać-Ripač, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bosanski Petrovac, Čelinac, Donji Vakuf, Ključ, Skender Vakuf, Kotor Varoš, Prijedor, Prnjavor, Sanski Most, Šipovo, Laktaši i Teslić. 24. oktobra 1991. formira se Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, u kojoj je većinu imala Srpska Demokratska stranka. Taj sabor, 9. januara 1992. je usvojio deklaraciju kojom proglašava Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu, čime je region Bosanske Krajine postao deo ove novoformirane republike.[1]

Postojali su pokušaji tokom 1991. da se ARK spoji sa SAO Krajinom. 12. septembra ARK zvanično menja ime u SAO Bosanska Krajina.

GeografijaUredi

Osnovni podaci o opštinama SAO Bosanske Krajine
Ime opštine Sjedište opštine Broj stan.1991.
Opština Bosanski Novi Novi Grad 41.665
Opština Bosanska Dubica Kozarska Dubica 31.606
Opština Sanski Most Sanski Most 60.307
Opština Bosanska Gradiška Gradiška 59.974
Grad Banja Luka Banja Luka 195.692
Opština Bosanski Petrovac Bosanski Petrovac 15.552
Opština Ključ Ključ 37.391

Vidi jošUredi

ReferenceUredi

Spoljašnje vezeUredi