Zajedničko veće opština

(Preusmjereno sa stranice Zajedničko vijeće općina)

Ћирилична верзија


Zajedničko v(ij)eće opština (skraćeno: ZVO, hr.: Zajedničko vijeće općina) telo je koje usklađuje interese srpske etničke zajednice u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, koordiniše prava i daje inicijative i predloge prema institucijama vlasti Republike Hrvatske.

Osnivanje i status uredi

ZVO je u formalno-pravnom smislu nastalo kao udruženje "sui generis" na osnovu međunarodnopravnog akta Erdutskog sporazuma, potpisanog 12. novembra 1995. godine, na osnovu kojeg je završen rat u Hrvatskoj i započeo proces mirne reintegracije na prostoru istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema i odluke Vlade Republike Hrvatske od 15. oktobra 1997. godine. Svoja specifična prava, u osnovi stečena prava, ZVO crpi iz pisma Vlade Republike Hrvatske po završetku mirne reintegracije u hrvatskom Podunavlju od 13. januara 1997. godine.

ZVO je savetodavno telo koje prati i analizira ukupnu problematiku u sferi doslednog sprovođenja prosvetne i kulturne autonomije te štiti ljudska, građanska i manjinska prava srpske etničke zajednice u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, pozitivnim zakonskim propisima te međunarodno priznatim i pravno relevantnim sporazumima, kojima se utvrđuje i pravno reguliše status i položaj srpske zajednice na ovom prostoru.

Cilj i svrha osnivanja ZVO-a je promovisanje i zaštita ljudskih prava, unapređivanje demokratskih institucija društva i vladavine prava te bolji život za svakog čoveka. Posebni naglasak Veće stavlja na ostvarivanje i zaštitu prava i interesa pripadnika srpske nacionalne manjine, na osnovu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

Organizacija uredi

ZVO čini Skupština, sastavljena od većnika iz redova srpske etničke zajednice bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, a koji su izabrani na izborima za tela jedinica lokalne uprave i samouprave na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, u skladu sa Statutom ZVO-a. U aktuelnom mandatu Skupština broji 28 većnika. Skupština je najviše telo ZVO-a, koja, između ostalog bira predsednika, koji svoju dužnost obavlja profesionalno. Automatizmom dožupani iz dve pomenute županije iz redova srpske etničke zajednice su i potpredsednici ZVO-a.

ZVO svoje aktivnosti provodi kroz tri odbora:

  • Odbor za zaštitu ljudskih, građanskih i manjinskih prava
  • Odbor za obrazovanje, kulturu i sport
  • Odbor za medije, informisanje i veru

Mediji uredi

U sklopu Odbora za medije, informisanje i veru krajem 2006. godine pokreće se samostalni časopis "iZVOr".

Nakon procesa mirne reintegracije prostora Podunavlja, pripadnici srpske etničke zajednice spoznali su potrebu za kvalitetnim, pravovremenim i nezavisnim informisanjem. Prepoznajući takvu potrebu, ZVO je iniciralo osnivanje "Televizijske produkcije ZVO-a". Osnovni zadatak Produkcije je proizvodnja televizijskih emisija kako za srpsku etničku zajednicu, tako i za druge etničke zajednice u Republici Hrvatskoj. U aprilu 2018. godine, Zajedničko veće opštine pokrenulo je informativni portal Srbi.hr.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi