Zac (Battlestar Galactica)

Poručnik Zac je izmišljeni lik pilota Kolonijalnih snaga u originalnoj verziji TV-serije Battlestar Galactica. Pojavljuje se jedino u pilot-epizodi Saga of a Star World gdje ga je tumačio Rick Springfield.

Zac
lik iz Battlestar Galactica
Tumač/ica ulogeRick Springfield
Informacije
Vrstaljudska
Rodmuškarac
Rođenje
Smrt

Zac je opisan kao sin Komandanta Adame i Ile od Caprice, odnosno brat kapetana Apolla i poručnice Athene. Kao i njegov brat Apollo, Zac je pilot "Vipera" te sa njim odlazi na prvu zajedničku patrolu tokom koje zapaze sajlonsku flotu koja se priprema napasti Dvanaest Kolonija. Sajlonci ih također opaze te ih napadnu; Apollo uspije pobjeći i doći na Galacticu, gdje doznaje da je Zac stradao u okršaju sa Sajloncima.

Zac se pojavljuje kao lik u romanima koje je 1990-ih pisao Richard Hatch, u kojima je opisano kako su ga preuzeli Serafi te kako služi na njihovim Brodovima svjetla.

Redizajnirana serija uredi

Zac se nakratko pojavljuje i kao lik u redizajniranoj seriji, ali pod imenom Zak Adama, gdje ga tumači Tobias Mehler. Za razliku od originalne serije, njegova smrt se dogodila davno prije sajlonskog napada, a odnos sa ocem, bratom i djevojkom Karom "Starbuck" Thrace je izvorom napetosti i međusobnog optuživanja među likovima.

Vanjske veze uredi