Zabavni park ili Tematski park je naziv za velike parkove, na periferiji većih gradova, koji svojom arhitekturom i kojekakvim atraktivnim mašinerijama, životinjama i izlošcima, služe za zabavu i razonodu, najširoj publici.

Zabavni park
Gardaland u Italiji
Gardaland u Italiji
Gardaland u Italiji

Kako su ljudi kao i svi sisavci znatiželjne životinje, njihov se predmet zabave stalno mijenja, jer im sve staro brzo dosadi.

Historija uredi

Davne preteče današnjih velikih zabavnih parkova bili su srednjovjekovni sajmovi održavani po nekoliko dana, sa atrakcijama ondašnjeg svijeta; prikazanjima relikvija i čuda iz života svetaca, egzotičnim životinjama i sličnim stvarima. Sajmovi su uz neke novine (putujući teatri, cirkusi, akrobati i snagatori, ostali mjesta zabave sve do početka 19. vijeka, a negdje i do polovice 20. vijeka.

Pravi procvat zabavni parkovi doživjeli su krajem 19. vijeka, a poticaj su im bile prve svjetske izložbe koje su privukle enormni broj posjetioca.

Tako je nakon Svjetske izložbe u Beču 1873. na istom prostoru izrastao zabavni park Prater[1] sa karuselima, streljanama i sličnim ondašnjim velikim atrakcijama.

Nakon Svjetske izložbe održane u Chicagu 1893. kad je kao atrakcija izložen divovski kotač-vrtuljak nastao je val osnivanja zabavnih parkova, čiju su izgradnju financirale trolejbuske kompanije kako bi povećale broj putnika vikendom.[2] Najpoznatiji park iz tog vemena bio je onaj na njujorškom Coney Islandu.[2] Nakon Drugog svjetskog rata i izgradnje prvog Disneylanda, počela je prava utrka u izgradnji što većih i što skupljih parkova, jer su jedino oni mogli zadovoljiti ukus sve izbirljivije i razmaženije publike.

Veliki svjetski parkovi uredi

Izvori uredi

  1. Weltausstellung in Wien (engleski). Encyclopedia of Austria. Pristupljeno 22. 09. 2014. 
  2. 2,0 2,1 Dubailand Experience Center (engleski). Dubailand. Pristupljeno 22. 09. 2014. 

Vanjske veze uredi