Začuđeno jutro i svirala od vrbova pruta

Začuđeno jutro i svirala od vrbova pruta, četvrta zbirka pjesama Josipa Balatinca. Izdana je 1985. godine (bez oznake godine u knjizi) u Belom Manastiru, u Biblioteci "Traženja", a u izdanju Kluba novinara "Baranja press". Štampana je u GRO "Slovo" Beli Manastir u formatu 17 x 12 cm i u tiražu od 1000 primjeraka. Urednik knjige je Davorin Taslidžić, a likovno ju je opremio Hrvoje Mihaljević.

Začuđeno jutro i svirala od vrbova pruta
Balatinac-Zacudjeno-jutro-i-svirala-od-vrbova-pruta.jpg
Autor(i)Josip Balatinac
Dizajn koricaHrvoje Mihaljević (likovna oprema)
DržavaHrvatska (tada u sastavu Jugoslavije)
Jezikhrvatski jezik
Žanr(ovi)poezija
IzdavačKlub novinara "Baranja press" Beli Manastir
Datum izdanja(1985)
Stranica32
ISBNnema (CROLIB), (COBISS-Sr)

Na zadnjim koricama nalazi se bilješka o piscu, a u impresumu bilješka da je knjigu sufinacirala Samoupravna interesna zajednica kulture i informiranja Općine Beli Manastir.

SadržajUredi

U zbirku su uvrštene sljedeće pjesme (neke bez naslova) u dva ciklusa: "Začuđeno jutro" - …, "Milyen szép volt" (str. 6), …, "Odricanje" (9), "Prije no se u suncu utopim" (10), "Sjaj" (11), "Dođe mi da se samoubijem" (12), "Lula koja puši kao dimnjak" (13), "Put bez riječi" (14), "Svijet je pun očiglednosti" (15), …, "Pjesniku" (18), "Kažu da će biti bolje" (19), …, "Dok idilično slikam jesen" (21), …; "Svirala od vrbova pruta" – "Mariji O. i Makriju Marjašu" (24), "Ribolov" (25), …, "Nacrtana rijeka", …, "Ćutim bol na livadi tvoga tijela", …

NapomenaUredi

U hrvatske biblioteke knjiga je uvrštena pod nazivom "Začuđeno jutro ; Svirala od vrbova pruta" iako na koricama i na prvoj stranici piše "ZAČUĐENO JUTRO I SVIRALA OD VRBOVA PRUTA" (na koricama zapravo "ZAČUDJENO…"). U Skupnom katalogu hrvatskih knjižnica (CROLIB) do nje se može doći preko oba naslova: "Začuđeno jutro" i "Svirala od vrbova pruta". U prvom ciklusu naslovi i stihovi pisani su malim početnim slovima.

Izabrana pjesmaUredi

lula koja puši kao dimnjak (str. 13; vidi i sliku na koricama)

za rođendan sam donio
lulu koja puši kao dimnjak

volio sam tu svoju
lulu koja puši kao dimnjak

onda sam izgubio tu svoju
lulu koja puši kao dimnjak

žao mi je te
lule koja puši kao dimnjak

a bila je dražesna
opipljiva kao ženine grudi
kao svirala pastira ljupka
ta moja
lula koja puši kao dimnjak

PovezanoUredi