Z-Cars (također navođena i kao Z Cars) je britanska policijska serija koja se emitirala na programu BBC-a od 1962. do 1978. godine. Smislili su je Troy Kennedy Martin i Alan Prior, a radnja joj je pratila život i rad uniformiranih policajaca u fiktivnom gradu Newton (temeljenom na stvarnom liverpulskom predgrađu Kirkby). Svaka epizoda je pratila rad dvojice policajaca koji su zajedno patrolirali automobilom i nastojali rješavati zločine.

Z-Cars
Formatpolicijska serija
KreatorTroy Kennedy Martin
Allan Prior
NastupajuJames Ellis
Brian Blessed
Stratford Johns
Frank Windsor
Jeremy Kemp
Joseph Brady
Colin Welland
Zemlja porijekla Ujedinjeno Kraljevstvo
Broj epizoda799 + 1 neprikazana
Produkcija
Trajanje25 min. & 45 min.
Emitiranje
Originalni kanalBBC
Originalno prikazivanje2. januar 1962. – 20. septembar 1978.
Kronologija
Srodne emisijeSoftly, Softly
Softly, Softly: Taskforce
Barlow at Large/Barlow
Jack the Ripper
Second Verdict

Autori su seriju zamislili kao svojevrsni "korektiv" tada popularnoj policijskoj seriji Dixon of Dock Green, koja je po njihovom mišljenju, predstavljala previše romantizirani i "zašećereni" prikaz engleskog "bobija". Ideja je bila da se policijski žanr kombinira s elementima socijalne drame (kitchen sink realism), odnosno beskompromisno prikazuju siromaštvo i razni oblici društvene patologije. Sami su policajci često prikazivani u negativnom svjetlu. Nastojeći postići što veći realizam, autori su inzistirali da se prve epizode emitiraju uživo, a što je već početkom 1960-ih bila rijetkost na britanskoj televiziji. Iako različit od Dixona, taj je pristup imponirao publici, pogotovo u doba društvenih previranja 1960-ih.

Serija se u obliku 50-minutnih epizoda početno prikazivala od 1962. do 1965. kada je BBC počeo snimati spin-off pod nazivom Softly, Softly, koji se bavio radom kriminalističke policije u Newtonu. Godine 1967. je ponovno počelo emitiranje, ovaj put u obliku dvije 25-minutne epizode tjedno. Prilikom posljednje sezone je vraćen 50-minutni format.

Od svih redovnih likova u najviše epizoda (625) se pojavio policajac (kasnije inspektor) Bert Lynch koga je tumačio James Ellis. Na početku serije je u ulozi policajca "Fancy" Smitha zapaženu ulogu imao Brian Blessed, koji će poslije postati jedan od najuglednijih britanskih karakternih glumaca.

S obzirom na tadašnju praksu prebrisavanja magnetoskopske vrpce u svrhu štednje materijala, do danas je ostala očuvana samo polovica svih snimljenih epizoda.

Muzička tema serije je stekla popularnost među navijačima fudbalskih klubova Watford FC i Everton FC.

Eksterni linkovi uredi