Yves Saint Laurent

francuski modni kreator

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent, poznatiji kao Yves Saint Laurent (Oran, 1. kolovoza 1936.Pariz, 1. lipnja 2008.) je bio francuski modni dizajner rođen u Alžiru, koji se danas smatra jednim od najvećih imena u historiji mode. Njegova reputacija u svijetu je enormna, a smatra se kako je upravo on zaslužan za oživljavanje visoke mode iz "pepela šezdesetih", a pripisuju mu se i uvođenje tuxeda za žene. Među njegovim doprinosima spadaju i uvođenje neeuropskih referenci u modu, kao i korištenje modela svih boja kože.

Yves Saint Laurent
Biografske informacije
Rođenje1. kolovoza 1936.
Alžir Oran, Alžir
(tada Francuska Francuski Alžir)
Smrt1. lipnja 2008.
Francuska Pariz, Francuska
Opus
Poljemodni dizajn
PraksaChristian Dior S.A.
Znamenita djela
Influencija

Rani život i početak u modnom svijetu uredi

Rođen je 1936. godine u alžirskom Oranu kao sin Charlesa i Lucienne Andrée Mathieu-Saint-Laurent. Odrastao je u društvu dvije sestre, Michèle i Brigitte, a već je u mladosti pokazao sklonost prema dizajnu, praveći lutke i, kasnije, odjeću za svoju majku i sestre. Nakon završene srednje škole odlazi u Pariz kako bi radio kao kazališni dizajner. Kratko je vrijeme pohađao modnu školu te je dobio prvu nagradu na međunarodnom natjecanju. U Parizu ga je Michel de Brunhoff, urednik Voguea, upoznao s Christianom Diorom, kojemu je Saint Laurent ubrzo postao učenik. Saint Laurent je bio potpuno fasciniran Diorom, prisjećajući se kako pred njime nije uopće mogao govoriti.

Yves Saint Laurent u Dioru uredi

Dior je umro 1957. godine, a mladi Saint Laurant se tada, kao njegov štićenik, našao na mjestu glavnog dizajnera kuće Christian Dior S.A.. U tom svojstvu, spasio je kuću Dior od financiskog propasta sa svojom kolekcijom za proljeće 1958. godine. S vremenom je njegov stil evoluoirao od sofisticiranih, dugih haljina pa do ekstremno kratkih, kakve se pojavljuju 1959. godine. Godine 1960., predstavio je beatnik dizajn s dolčevitama i kožnim jaknama.

Iste godine, Saint Laurent se prijavio u vojsku kako bi služio u Alžirskom ratu za nezavisnost. No, izdržao je tek 20-ak dana zlostavljanja prije nego se prijavio u vojnu bolnicu. Tamo je saznao da je dobio otkaz u Dioru, što je samo pogoršalo njegovo zdravstveno stanje. Doživio je nervni slom i završio u vojnoj bolnici Val-de-Grâce, gdje su mu davali velike količine sedativa i psihoaktivnih droga te ga izlagali terapiji elektrošokovima. Saint Laurent je kasnije zaključio kako su njegovi psihički problemi i ovisnost o drogama posljedica njegove hospitalizacije.

YSL - osnivanje vlastite modne kuće uredi

Iz bolnice je pušten u studenom 1960. godine, nakon čega je tužio Dior za kršenje ugovora i dobio. Nedugo zatim, njegov životni partner Pierre Bergé i on, uz sredstva koja im je dao milijunaš J. Mack Robinson iz Atlante, osnivaju vlastitu kompaniju – Yves Saint Laurent YSL. Iako će veza s Bergéom potrajati do 1976., njih su dvojica ostali poslovni partneri. Njegova modna kuća rapidno je postala utjecajna, a Saint Laurent se proslavio serijom hlača za žene. Njegove kolekcije iz kasnih 60-ih bile su obilježene prozirnim i tkaninama s metalnim odsjajem, dok je tokom 70-ih preferirao više etničke elemente. U tom se periodu smatrao dijelom pariškog jet-seta te je bio česti posjetitelj klubova u Parizu i New Yorku, ali poznat po neumjerenom opijanju i konzumaciji kokaina. Također, njegov YSL se počinje širiti na tržištu pa tako nastaju serije prêt-à-porter linija, parfemi i muške kolekcije.

Posljednje godine i smrt uredi

Godine 1983., Metropolitan Museum of Art u New Yorku je organizirao samostalnu izložbu Saint Laurentova djela, među kojima je bila i njegova slavna "Mondrianova kolekcija". Godine 1999., posao s prêt-à-porterom je prodao Gucciju, a 2002. se povukao u mirovinu. Pet godina kasnije, predsjednik Nicolas Sarkozy dodijelio mu je Légion d'honneur. Umro je 1. lipnja 2008. godine u Parizu od tumora na mozgu.

Vanjske veze uredi